Pot plantele să aducă anxietate?

Cumpără mai multe plante, să-ți transformi casa într-o junglă urbană. Plantele îți vor aduce bucurie și liniște, dar nimeni nu îți spune si de partea mai puțin frumoasa în a avea atâtea plante.

Astăzi vom vorbi despre a avea (mult prea multe) plante, atât despre lucrurile bune, cât și despre cele rele.

Dar înainte de asta, dacă vrei formatul video al acestui articol (aproape cuvânt cu cuvânt – în limba engleză), acest videoclip este pentru tine:

Cum începe obsesia de plante?

Vezi des pe Instagram locuințe frumoase, cu sute de plante și te gândești „Vreau și eu!”. Începi să cumperi plante, una după alta, în acest moment deja devine o dependență.

Ți-ai transformat acum casa într-o junglă urbană, verde și plină de viață, fără să știi cu adevărat cum să le faci față tuturor. În primele câteva săptămâni, totul pare în regulă… dar apoi, plantele tale încep să facă figuri. Te stresezi din cauza frunzelor îngălbenite și uscate, nu știi ce ai greșit și unele plante îți încep să moară. Nu este ăsta cel mai bun scenariu în care se dezvoltă anxietatea? Ajungi prin a avea atât de multe plante, încât încep să devină o povară.

O mulțime de plante înseamnă o mulțime de responsabilități. S-ar putea să te gândești la început că plantele de interior sunt toate asemănătoare și le uzi pe toate la fel, ceea ce într-adevăr nu este cazul.

Fiecare plantă are nevoi diferite și, destul de curând, le vei neglija fără să știi. Unele dintre ele nici măcar nu sunt potrivite pentru casa ta și dacă mor, începi să-ți faci griji că este întotdeauna vina ta.

Simți că plantele încep să te copleșească?

Dar de ce îți spun asta? Pentru că am trecut și eu prin asta. Am experimentat jungla urbană și îți pot spune frustrarea pe care o ai (începător fiind), să ai o nouă obsesie, una frumoasă, nu mă înțelege greșit… și să ajungi să fii îngrijorat că omori zeci de plante.

Mi-aș fi dorit să mă interesez mai bine înainte de a mă scufunda complet și neglijent în acest hobby. Trebuie să căutați info despre fiecare plantă pe care vrei să o cumperi, de ce are nevoie, cu ce se mănâncă.

Trebuie să înțelegi cum funcționează rădăcinile, cum pot putrezi cât ai clipi, sau cum să faci față la o infestație masivă de insecte dăunătoare – deoarece o posibilă infestare va mânca o mare parte din colecția ta cât și o parte din dorința de a trăi.

Uneori trebuie să accepți și să renunți la unele plante care nu vor prospera niciodată în casa ta, indiferent cât de mult ți-ar păsa și ai încerca tot ce e mai bun pentru ele.

Trebuie să știi că plantele sunt ființe vii, care se vor adapta la condițiile pe care i le oferi, adică pot pierde unele frunze sau crește mai puțin estetic decât atunci când le-ai cumpărat, au propria lor personalitate și tipar de creștere.

Trebuie să înveți să apreciezi răbdarea, deoarece unele plante cresc mai repede decât altele. Unele plante preferă mai multă apă, altele vor mai multă umiditate, iar unele plante vor doar să fie lăsate în pace de cele mai multe ori.

Și dacă vrei să afli mai multe despre plantele ușor de îngrijit, aici este videoclipul pentru tine:

Dacă dezvolți din ce în ce mai multă anxietate în legătură cu plantele, încearcă să îți micșorezi colecția donând sau vânzând unele dintre plante.

Am mai făcut asta, pentru că îngrijirea plantelor pe care le vând este deja suficient de stresantă încât am cam renunțat la o mulțime de plante personale. Dar istoria se repetă puțin acum pentru că am un magazin de plante și tind să păstrez plantele care nu sunt potrivite pentru vânzare. Deci, probabil că voi face o secțiune în magazin cu plante mai puțin “arătoase”, dar la un preț mai mic.

Gânduri finale despre plant burnout

Acum, pentru a rezuma această postare, nu-ți lua mai multe plante decât poți îngriji. Îți va aduce anxietate, îți va aduce nefericire. Informează-te înainte de a cumpăra o plantă și asigură-te că le poți îngriji corespunzător. Dacă o plantă moare, asta este, este în regulă, iar asta nu înseamnă că nu ești în stare să crești plante.

Dar nu e ciudat totuși? Un magazin de plante îți spune să cumperi mai puține plante? Ei bine, nu spun să cumperi mai puțin, spun să cumperi doar cantitatea potrivită de plante și să îți cauți echilibrul. S-ar putea să-ți placă de fapt să ai de-a face cu sute de plante.

Sper că această postare te-a ajutat și îmi poți scrie aici dacă ai avut momente în care ți-ai fi dorit să ai mai puține plante sau dacă ai simțit pe pielea ta cât de greu este uneori să te ocupi de o colecție masivă.

Până data viitoare, nu uita să ai grijă de tine și de plantele tale ❤️

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️