ZZ Plant: Ghid complet de îngrijire

ZZ Plant este cu siguranță una dintre alegerile de top pentru oamenii ocupați. Zamioculcas Zamiifolia este o plantă independentă căreia îi place să fie lăsată în pace.

Denumire științifică: Zamioculcas Zamiifolia

Cunoscută și ca: ZZ Plant, Zanzibar Gem, Emerald Palm, Planta Dinozaur, Welcome Plant, Eternity Plant

Familie: ARACEAE

Dacă preferi formatul video, aici avem ghidul complet de îngrijire în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Planta ZZ este foaaaarte ușor de îngrijit și foaaaarte recomandată pentru începători. 😍

lumină

În ciuda a ceea ce spune internetul, ZZ Plant nu preferă colțurile întunecate. Nu există „plante iubitoare de lumină scăzută”. Este adevărat că ZZ-urile sunt foarte rezistente și pot supraviețui luminii scăzute pentru o perioadă bună de timp, dar se dezvoltă la adevăratul ei potențial în lumină indirectă puternică.

Zamioculcas Zamiifolia este tolerantă la lumina medie, dar plasarea acesteia într-un loc întunecat va necesita lumină artificială. Am încercat grow lights pe ZZ-ul meu și această metodă este suficient de bună pentru a menține planta fericită.

Semnele că planta ta poate duce lipsa luminii se arată pe frunzele care încep să se îngălbenească sau pe tulpinile care cresc din ce în ce mai subțiri.

frunze îngălbenite cauzate de lipsa luminii la ZZ Plant

udare

Uită de ZZ Plant și udă-l o dată la 3-4 săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că rădăcinile sunt de fapt rizomi care stochează apă pentru perioade mai lungi de timp.

Udarea excesivă va duce la putrezirea rădăcinilor. Odată am avut un ZZ care a putrezit din cauza asta, iar materia în descompunere a atras o mulțime de springtails (colembole? e singurul termen in romana pe care l-am găsit). Aceste insecte minuscule sunt de obicei inofensive, dar de data aceasta au devorat toată rădăcina. Soluția a fost tăierea plantei și propagarea ei în apă.

propagare în apă a plantei Zamioculcas Zamiifolia

temperatură

Zamioculcas Zamiifolia se descurcă excelent cu temperatura medie a locuinței. Orice între 20-25°C va fi în regulă.

Nu o lăsa să scadă sub 15°C, temperaturile scăzute și solul umed duc la putrezirea rădăcinilor.

umiditate

ZZ Plant preferă umiditatea medie (40-60%). Nu este nevoie să o pulverizezi cu apă și nu are nevoie de umidificator.

fertilizare

Îmi fertilizez Planta ZZ o dată pe lună în perioadele mai calde și o dată la două luni în perioadele mai reci. Este în regulă să fertilizezi în timpul iernii dacă planta ta încă dezvoltă frunzulițe noi. Folosește o soluție mai diluată decât de obicei.

Raportul NPK pe care îl folosesc este ceva echilibrat ca un 10-10-10, dar am folosit alte NPK-uri în trecut, precum 9-5-4 și plantele erau în regulă. Practic, orice ai la dispoziție ar trebui să facă treaba.

un ZZ Plant superb care-și trăiește viața

substrat

Plantele ZZ nu iubesc excesul de apă, deoarece rădăcinile sunt ele însele suculente. De aceea folosesc un amestec 50/50 de fibră de cocos și perlit.

Poți adăuga pământ obișnuit în amestec sau scoarță de pin. Aproape orice “ingredient” care ar ajuta la scurgerea mai rapidă a apei, este grozav.

Evită doar substratul de turbă fără să îl amesteci cu substrat organic, deoarece turba este prea acidă pentru ZZ. pH-ul mușchiului de turbă este mult mai scăzut decât pH-ul de care are nevoie Zamioculcas Zamiifolia.

plastic versus teracotă

ZZ Plant ar fi perfect pentru ghivecele de teracotă, deoarece teracota ajută apa să se evapore mai repede. Am avut ZZ Plant atât în plastic, cât și în teracotă și cresc uimitor în ambele ghivece.

Atenție atunci când planta are nevoie de o schimbare de ghiveci. Rădăcinile cresc destul de puternice și ți-ar putea sparge vasul de teracotă sau poate deforma ghiveciul de plastic.

o plantă ZZ în ghiveci de teracotă

schimbarea ghiveciului

Rizomii plantelor ZZ cresc puternici precum stâncile. îi poți simți prin ghiveciul de plastic. Când planta deformează ghiveciul, este timpul să o muți.

Uneori, rădăcinile cresc atât de mari încât aproape că nu mai rămâne urmă de substrat în ghiveciul vechi. Alege un ghiveci puțin mai mare decât cel original și separă ușor rădăcinile.

Nu schimba ghiveciul dacă tocmai ce ai primit/cumpărat planta. Acest lucru provoacă un stres suplimentar plantelor care duce la alte probleme.

rădăcinile rizomi de ZZ Plant (îți aduc aminte oare de cartofiori?)

propagare

Am folosit trei metode de propagare pentru ZZ Plant. Prin tăierea frunzelor, direct în sol sau apă. Am avut mai mult succes cu apa. Frunzele vor dezvolta mici rizomi și se vor sacrifica atunci când apare o nouă creștere.

A doua cale este prin diviziune. Ai putea face acest lucru atunci când dorești să transplantezi planta și să o separi în două sau mai multe plante. Diviziunea este cea mai sigură modalitate de a înmulți planta ZZ.

Și a treia metodă este prin tăierea tulpinii. Acest lucru s-a întâmplat din cauza problemei cu springtails/colembole explicată mai sus. Tulpinile vor crește rădăcinile foaaarte încet. Am așteptat pentru rădăcini noi de la 9 luni până la un an înainte de a le pune în sol.

paraziți

Plantele ZZ sunt destul de rezistente. Rareori sunt infestate. Singurul dăunător la care m-am putut gândi este păduchele țestos (scale) și poate tripșii (thrips).

Și în afară de incidentul cu springtails/colembole, care tehnic vorbind, nu sunt chiar dăunători, nu mă pot gândi la vreo problemă.

toxicitate

Trebuie ținută departe de animalele de companie. Zamioculcas Zamiifolia este toxică și poate provoca dureri de stomac, greață și iritație.

cum arată creșterea noua la o plantă ZZ

alte lucruri de menționat

ZZ Plant este are frunzele strălucitoare prin natura lor. Nu există vreun ulei sau substanță specială pe care să o folosești pentru a obține frunze strălucitoare. Doar șterge-le de praf și frunzele vor fi fericite.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️