Syngonium Podophyllum: Ghid complet de îngrijire

Există șanse mari ca bunica ta să aibă acest syngonium în casa ei, așa că de ce să nu fii și tu cel care îl are? Această plantă este ușor de îngrijit și crește ca o buruiană (ne referim la cât de repede se dezvoltă😅). Cu îngrijirea potrivită, poate ajunge masiv în câțiva ani.

Denumire Științifică: Syngonium Podophyllum

Cunoscut și ca: Arrowhead Plant, Planta Săgeată, Floarea fluture, Nephthytis, Goosefoot Plant, African evergreen

Familie: ARACEAE

Dacă preferi contentul video, găsești aici ghidul complet de îngrijire în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Această plantă poate fi 10/10 fără probleme, dar fiecare locuință este diferită și nu vrem să exagerăm.

lumină

Syngonium Podophyllum iubește lumina. Trăiește pentru lumină. Lumină indirectă puternică, mai exact. Cu cât lumina este mai bună, cu atât creșterea este mai bună.

Dacă planta ta duce lipsa luminii, frunzele se vor usca iar tulpinile vor deveni golașe. De asemenea, lipsa luminii poate face ca noile frunze să fie mici și fragile.

Dacă locuința ta nu este suficient de luminoasă, poți totuși să faci această plantă fericită cu lumini de creștere artificiale. Am încercat și această metodă și planta a continuat să crească.

stânga: Syngonium Podophyllum ținut în lumină adecvată
dreapta: Syngonium Podophyllum crescut în lipsă de lumină

udare

Syngonium Podophyllum preferă ca solul să fie relativ umed. Nu prea umed, dar nici complet uscat. Așadar, noi le udăm la fiecare 10 zile în timpul verii și la fiecare 2-3 săptămâni în timpul iernii. (Iernile din Europa de Est pot fi destul de reci fără rețele de termoficare adecvate 🥶).

Cel mai bine se verifică solul de fiecare dată pentru a te asigura că nu uzi în exces. Udarea excesivă duce la putrezirea rădăcinilor și a tulpinilor. În astfel de cazuri, planta nu este cu adevărat irecuperabilă.

temperatură

Planta Săgeată se descurcă excelent la temperaturi medii. Orice temperatură între 20-26°C sau mai mult este binevenită. Nu lăsa temperatura să scadă sub 15°C, acest lucru va deteriora planta.

umiditate

Cel puțin medie, dacă nu ridicată. Marginile frunzelor se vor usca dacă aerul este prea uscat (Nu am vrut să ne repetăm, dar s-a întâmplat). Încearcă să menții cel puțin 50-60% umiditate în locuința ta pentru a face Syngonium fericit.

frunzele de Syngonium Podophyllum se usucă pe margini de la aerul uscat

fertilizare

Syngonium Podophyllum este fericit să fie fertilizat o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. Deoarece această plantă crește atât de repede, poate fi fertilizată cu ușurință și în timpul iernii.

Poți folosi un NPK de 10-10-10 sau 20-20-20, ceva echilibrat. Am încercat și alte rapoarte, cum ar fi 9-4-5, iar Syngonium nu este pretențios. Crește fără probleme, indiferent de tipul de fertilizator.

Ai grijă să nu exagerezi. Prea mult îngrășământ poate arde frunzele (pe margini mai ales), așa că cel mai bine este să-l diluezi de fiecare dată.

substratul

Folosește un amestec foarte aerisit pentru Syngonium și asta este destul de ușor de obținut. O parte fibră de cocos și o parte perlit. Am încercat în trecut o parte de substrat obișnuit pentru plante de apartament cu o parte de perlit și ghici ce, Syngonium se dezvoltă fără grijă. Crește atât de bine încât uneori devine invaziv.

Indiferent ce ai alege pentru amestecul tău, încearcă să-l faci cât mai aerat posibil. Rădăcinile de Syngonium sunt destul de fragile comparativ cu cele de la alte plante și nu au nevoie de acest tip de presiune asupra lor.

plastic versus teracotă

Am sugera plasticul în loc de teracotă de data aceasta. Deoarece Syngonium Podophyllum preferă solul puțin umed, teracota poate ajuta apa să se evapore prea repede. Nu spunem că nu poți crește un syngonium în teracotă, dar s-ar putea să uiți să-l uzi atât cât este necesar.

schimbarea ghiveciului

Un semn bun de urmărit este când rădăcinile ies din ghiveci sau frunzele încep să se îngălbenească, deoarece rădăcinile sunt prea înghesuite.

Alege un ghiveci puțin mai mare și încearcă ușor să separi rădăcinile. S-ar putea să descoperi că nu a mai rămas substrat în ghiveciul vechi și asta provoacă frunzele tale să sufere.

Cel mai bine este să schimbi ghiveciul plantei în timpul sezonului vegetativ (primăcară-vară), astfel încât rădăcinile să se poată recupera mai repede dacă s-au mai rupt.

un Syngonium Podophyllum recent transplantat

propagare

Planta Săgeată poate fi înmulțită prin segmente de tulpină care au cel puțin un nod. Dacă vezi și un mugure axilar în apropierea nodului, este și mai bine. Le poți propaga în apă sau direct în sol, folosind o pungă zip și un substrat la alegere.

Apropo de substrat, am avut cele mai bune rezultate cu mușchi de sphagnum și fibră de cocos. Acest mod de înmulțire poate fi o soluție și pentru tulpinile golașe (vezi prima imagine). Taie tulpinile în segmente cu noduri viabile, plasează-le deasupra solului și acoperă recipientul cu o pungă zip.

propagarea prin segmente de tulpină la Syngonium Podophyllum

paraziți

M-am confruntat cu acarienii (spider mites) pe Syngonium Podophyllum, dar asta a fost cu mult timp în urmă. Dacă verifici planta de fiecare dată când o uzi, vei observa orice problemă la timp.

toxicitate

Din păcate, Syngonium Podophyllum nu este pet friendly.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️