Syngonium Neon Robusta: Ghid complet de îngrijire

Îmi place mult această plantă, pentru că este o plantă ROZ foarte ieftină. Și plantele roz sunt de obicei scumpe, arată grozav, dar nu toată lumea are acces la ele. De aceea, Syngonium Neon Robusta este cu siguranță unul dintre preferatele noastre.

Denumire științifică: Syngonium Neon Robusta

Cunoscut și ca: Pink Leaf Syngonium, The Pink Leaf Vine

Familie: ARACEAE

Oh, ca să nu uit. Dacă îți place mai mult conținutul video, avem ghidul de îngrijire pentru acest Syngonium chiar aici (în limba engleză):

scara de îngrijire: 9/10

Syngonium Neon Robusta este o plantă minunată. Foarte ușor de îngrijit și foarte prietenoasă cu noii iubitori de plante.

lumină

Cu cât lumina este mai bună, cu atât creșterea este mai bună. Lumina indirectă puternică este excelentă pentru Syngonium Neon Robusta. Datorită culorii sale roz, frunzele au mai puțină clorofilă decât Syngonium Podophyllum obișnuit, iar asta înseamnă că planta necesită mai multă lumină.

Syngonium Neon Robusta nu va crește bine în lumină slabă. De fapt, nu va crește deloc. Deci dacă nu ai o locuință luminoasă, poți lua în considerare folosirea unei lumini de creștere. Am încercat și eu, iar Syngonium se descurcă grozav și sub lumină artificială.

udare

Syngonium Neon Robusta preferă solul puțin umed, dar nu prea mult. Îmi ud planta o dată pe săptămână în timpul verii și o dată la 10-14 zile în timpul iernii.

Verifică solul de fiecare dată înainte de udare. Dacă se simte umed, mai așteaptă câteva zile. Această plantă poate avea probleme cu putrezirea rădăcinilor și trebuie să evităm asta.

temperatură

Acest Syngonium preferă temperaturile medii. Ceva între 20-26°C este grozav. Nu lăsa temperatura să scadă sub 15°C, deoarece frunzele vor deveni moleșite și vor muri eventual.

umiditate

Syngonium Neon Robusta îi place umiditatea. Păstrează-l la umiditate de cel puțin 50-60%. Acest lucru ar trebui să mențină frunzele fericite și să sperie acarienii (spider mites).

fertilizare

Îți poți fertiliza Syngonium Neon Robusta o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. În timpul iernii, de obicei opresc fertilizarea. Uneori este grozav să le dai o pauză.

Folosesc un raport NPK de 10-10-10 sau 20-20-20 doar pentru că îmi place ca plantele mele să obțină cantități echilibrate din fiecare nutrient. O diluez mai mult decât scrie pe etichetă pentru că această plantă este roz și își poate pierde din roz în favoarea verdelui din clorofilă.

Syngonium Neon Robusta își pierde din roz dacă nu primește lumina potrivită

substrat

Syngonium Neon Robusta preferă un substrat aerat care ajută la drenaj. Îl am pe al meu într-un mix format din fibră de cocos și perlit 50/50 și merge grozav.

Te rugăm să nu folosești un substrat obișnuit pentru plante de apartament, deoarece de cele mai multe ori este mult prea greu pentru rădăcini. Și apa nu se scurge corect, iar acest lucru provoacă probleme la rădăcini. Adăugă cel puțin perlit pentru a face substratul mai aerisit.

plastic versus teracotă

Îmi păstrez Syngonium Neon Robusta în plastic pentru că îi place puțină umezeală. Nu înseamnă că nu poate crește și în teracotă.

Deoarece Syngonium Neon Robusta sunt de obicei compacte dacă sunt crescute în cultură tisulară (tissue culture) și vor rămâne în ghivece mici. Ghivecele mici de teracotă vor ajuta apa să se evapore mult mai repede decât ghivecele mai mari. De aceea ai putea lua în considerare plasticul de data aceasta.

schimbarea ghiveciului

Cel mai bine este să schimbi ghiveciul dacă rădăcinile ies din găurile de drenaj. Alege un ghiveci puțin mai mare și încearcă să desparți rădăcinile cât mai finuț posibil.

Syngonium Neon Robusta are rădăcini foarte fragile, așa că este mai bine să-l transplantezi în timpul sezonului de vegetație pentru a se recupera mai repede.

propagare

Această plantă poate fi înmulțită prin butași de tulpină. Alege o tulpină cu cel puțin un nod și pune-o în apă. Începe jocul de așteptare. Odată ce butașul are rădăcini stabile, îl poți muta în mixul preferat de substrat.

paraziți

Nu am avut probleme până acum, dar acarienii (spider mites) pot reprezenta un risc. Pentru a identifica problema la timp, te rugăm să verifici planta la fiecare udare.

toxicitate

Din păcate, Syngonium Neon Robusta nu este pet friendly. Planta este toxică și poate provoca iritații și alte efecte adverse.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️