String of Hearts: Ghid complet de îngrijire

Acesta este cazul în care numele spune totul, huh. Este un șirag cu inimioare pe el (string of hearts) 😅

Denumire științifică: Ceropegia Woodii

Cunoscut și ca: Lanțul inimilor, String of Hearts, Chain of Hearts, Rosary Vine

Familie: APOCYNACEAE

Dacă înveți mai bine vizionând videoclipuri, avem ghidul de îngrijire pentru această plantă chiar aici (în limba engleză):

scara de îngrijire: 7/10

Nu aș spune că aceasta este cea mai ușoară plantă de îngrijit, dar odată ce o înțelegi bine, nimic nu te poate opri. Am avut tot felul de probleme când am început, dar mai multe despre asta mai jos în paragraful despre dăunătorilor.

lumină

Ca aproape orice altă plantă, Ceropegia Woodii preferă lumina indirectă puternică. Lipsa luminii ideale va încetini procesul de creștere și va afecta, de asemenea și tulpina. Frunzele vor cădea și planta va deveni “leggy”.

Am experimentat cu String of Hearts și l-am lăsat afară în timpul verii (pe un balcon orientat spre nord-vest). Am avut o creștere neașteptată în mai puțin de trei luni, așa că este sigur să îți lași planta afară dacă soarele este mai puțin aspru.

Și nu uita, dacă locuința ta nu este foarte luminoasă, dar vrei totuși un SOP, poți folosi lumini de creștere. Orice sursă de lumină suplimentară este benefică.

udare

Este bine să lași solul să se usuce aproape complet înainte de a uda planta din nou. În funcție de condițiile de acasă, o poți uda la fiecare 7 până la 10 zile în timpul verii și îl poți rări perioada până la 2 săptămâni în timpul iernii.

Verifică solul de fiecare dată înainte de a uda Ceropegia Woodii. String of Hearts nu-i place excesul de apă.

String of Hearts devenind “chel” de la lumina inadecvată

temperatură

String of Hearts preferă temperatura medie. Ar trebui să prospere bine la temperaturi între 18-25°C.

Lăsată afară poate crește grozav la temperaturi și mai ridicate. În orice caz, nu lăsa temperatura să scadă sub 15°C, altfel frunzișul va avea de suferit.

umiditate

Am crescut String of Hearts în toate tipurile de umiditate, de la 50% la 80% și s-a descurcat bine atâta timp cât lumina era suficientă. Dacă ai umiditate mai mare în casa ta, nu ai de ce să-ți faci griji, dar un procent sub 30-40% ar trebui încurajat cu un umidificator.

fertilizare

Șirul de inimi poate fi fertilizat o dată pe lună. Uneori uit să o fac 😅. Poți folosi un îngrășământ lichid obișnuit cu un NPK echilibrat de 10-10-10 sau ceva similar.

De obicei, în timpul iernii, oprim fertilizarea. Cu toate acestea, dacă planta continuă să crească, cu siguranță o poți hrăni. Utilizează un îngrășământ mai diluat și puțin mai rar, iar planta ar trebui să fie în regulă.

substrat

String of Hearts preferă un amestec aerat care nu reține apa. Utilizarea unui mix bazat pe fibră de cocos și perlit face de obicei treabă bună. De asemenea, îmi place să adaug puțină scoarță de pin pentru un drenaj și mai mare, dar este complet opțional.

Nu îți recomandăm să folosești doar pământ obișnuit pentru plante de apartament. Multe dintre ele sunt de obicei foarte “grele” pentru rădăcinile plantei și nu ajută la scurgerea atât de bună a apei.

plastic versus teracotă

Ceropegia Woodii îi place atât plasticul, cât și teracota, așa că este doar o chestiune de preferință. Am încercat să le cultivăm în ambele ghivece și există doar mici diferențe în ceea ce privește programul de udare. Teracota ajută apa să se evapore mai repede, așa că ar trebui să vă verifici mai des plantele.

Deocamdată îl am pe al meu crescând în plastic, dar poate în curând îl pot vedea într-un ghiveci drăguț de teracotă.

schimbarea ghiveciului

Cel mai bun moment pentru transplantare este atunci când vezi rădăcinile ieșind din ghiveci. Și rădăcinile acestei plante sunt foarte interesante. Vei vedea tuberculi mici care ajută la stocarea apei și nu trebuie să fie înfipți adânc pe pământ.

Dacă tocmai ai primit planta, te rugăm să o lași în pace timp de cel puțin o lună. Planta are nevoie să se adapteze la noul mediu fără a-i provoca stres suplimentar.

propagare

Există o mulțime de moduri de a propaga lanțul inimilor, iar cea pe care o cunosc cel mai bine implică butași și apă. Nodurile vor dezvolta tuberculi împreună cu rădăcinile obișnuite.

Alte modalități de a propaga String of Hearts este prin butași direct în sol sau în mușchi de sphagnum. Am incercat cu fibra de cocos si le-am acoperit cu o pungă zip pentru a menține o umiditate ridicată.

paraziți

Bine, acum am o întreagă poveste de scris în această categorie. Pentru mine String of Hearts nu a fost ușor de tratat. În primul rând, am avut afide care au fost depistate puțin târziu. Când am ajuns să văd problema, planta a devenit foarte „cheală”. Am tratat-o cu pesticide în repetate rânduri, dar tulpinile erau atât de fragile și golașe încât a trebuit să le tai și să aștept să crească planta de la zero.

infestație de afide pe String of Hearts

A doua oară când m-am confrunt cu dăunători: cel mai urât coșmar al meu, familia de tripși. După ce am scăpat de afide, lanțul meu de inimi se descurca de minune până când câteva luni mai târziu tripșii nenorociți au decis să înceapă o nouă gașcă. A fost făcut un alt set de tratamente, dar dăunătorii nu s-au lăsat ușor. Planta mea era din nou cheală și a trebuit să o iau de la capăt. Așa că am abandonat-o pe balcon să testez dacă soarele o poate înviora. Și a făcut-o, a crescut mai mult în trei luni decât în ​​orice tip de lumină de interior.

Și ăsta este istoricul meu despre dăunători, nu sunt grozavi de tratat pe o plantă atât de delicată. Morala este să îți inspectezi planta la fiecare udare (mai des decât o făceam eu în trecut).

toxicitate

Vestea bună este că planta asta este în sfârșit pet friendly wohooo!

Alte sfaturi și trucuri de luat în considerare:

Ceropegia Woodii are tuberculi mici care se dezvoltă și pe tulpină. Un motiv pentru care se numește Rosary Vine. Acestea pot fi folosite în înmulțire, doar taie deasupra tuberculului și pune-l în sol sau apă și vei avea o plantă nouă.

Șirul de inimi poate înflori în condiții foarte bune de lumină. Al meu a înflorit vara pe balcon și a fost o surpriza foarte frumoasă.

String of Hearts este o plantă foarte fragilă și ar putea dura veacuri încercând să o descurci. Am încercat asta la început și la un moment dat, pur și simplu am renunțat.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️