Scindapsus Exotica: Ghid complet de îngrijire

Scindapsus Exotica arată ca o plantă foarte scumpă din cauza modelului neobișnuit argintiu de pe frunze. Astăzi îți voi împărtăși cum îl cresc și cum mă răsplătește.

Denumire științifică: Scindapsus Pictus Exotica

Cunoscut și ca: Satin Pothos, Scindapsus Pictus Trebie, Silver Vine

Familie: ARACEAE

Aah, și dacă îți place mai mult conținutul video, iată ghidul de îngrijire pentru această plantă (în limba engleză):

scara de îngrijire: 8/10

Scindapsus Exotica este destul de ușor de îngrijit. Odată ce îi înțelegi nevoile, această plantă va deveni noul tău prieten.

lumină

Scindapsus Exotica va dori acea lumină indirectă puternică. “Petele” argintii de pe frunze vor fi și mai intense dacă lumina este potrivită.

Lipsa de lumină nu va afecta doar noua creștere, ci și rădăcinile. Când am încercat să-l țin la lumină moderată spre scăzută, frunzele s-au micșorat și rădăcinile au putrezit.

Dacă îți dorești un Satin Pothos și nu ai un spațiu luminos, îl poți ajuta cu lumini de creștere. Ele fac minuni pentru majoritatea plantelor.

udare

Scindapsus Exotica poate fi udat o dată pe săptămână în timpul sezonului de vegetație. În timpul iernii, de obicei, toate plantele au nevoie de mai puțină apă și poți uda o dată la două săptămâni.

Dacă frunzele încep să se curbeze, ar putea fi un semn că planta are nevoie de apă. Verifică solul înainte de a uda Satin Pothos. Primii 4-5 cm din substrat trebuie să fie complet uscați.

temperatură

Scindapsus Exotica prefera temperaturile medii. Ceva între 20-26°C este suficient pentru ca planta ta să prospere.

un exemplar fericit de Satin Pothos

umiditate

Satin Pothos se descurcă cel mai bine cu umiditate medie spre ridicată (50-70%). De obicei, este o plantă adaptabilă, dar dacă îi vezi frunzele moleșite, poate că trebuie să reglezi umiditatea. Cu cât mai mare, cu atât mai bine.

fertilizare

O dată pe lună este grozav ca Scindapsus Pictus Trebie să fie fericit. De obicei, iarna, fertilizarea se oprește din cauza repausului vegetativ. Dacă vezi că planta crește în continuare, o poți “hrăni” cu o soluție mai diluată de îngrășământ.

Eu folosesc un raport NPK echilibrat de 10-10-10, dar poți folosi cam orice ai la îndemână.

substrat

Scindapsus Exotica preferă un substrat ușor. Acest lucru ajută la drenajul apei și menține rădăcinile sănătoase.

Folosesc un amestec simplu cu doar 50% fibră de cocos și 50% perlit. De asemenea, poți adăuga puțină scoarță de pin pentru un drenaj și mai bun.

plastic versus teracotă

Fie că ai ales plastic sau teracotă, Scindapsus Exotica se va descurca bine în ambele. Doar să menționez că teracota are nevoie de udare mai frecventă.

Am pus planta mea să crească în ghivece de plastic, de lut și, de asemenea, ghivece de ceramică. Chiar nu contează, mergi cu ceea ce îți place mai mult.

Scindapsus Exotica detalii frunze

schimbarea ghiveciului

Un semn că planta ta are nevoie de replantare este îngălbenirea frunzelor de la bază. Dacă scoți planta din ghiveci și rădăcinile sunt super aglomerate, este timpul pentru o schimbare.

Nu schimba ghiveciul dacă tocmai ce ai primit planta. Așteaptă o perioadă să se obișnuiască cu noul mediu (cel puțin o lună). Transplantarea imediată poate provoaca mai mult stres asupra plantei.

propagare

Scindapsus Exotica poate fi înmulțit prin butași în apă sau direct în substrat. Alege un segment de tulpină cu cel puțin un nod. Dacă poți vedea și un mugure axilar în apropierea nodului, este și mai bine. O nouă creștere va ieși de acolo și propagarea ta va fi un succes.

paraziți

Nu m-am confruntat niciodată cu dăunători pe Scindapsus Exotica, dar poate că am avut noroc. Păduchii lânoși (mealy bugs) sau tripșii (thrips) și-ar putea face apariția, iar aceștia au nevoie de un ordin de evacuare cât mai curând posibil.

Poți preveni daune mai mari verificând planta în mod regulat.

toxicitate

Scindapsus Exotica nu este pet friendly. Te rugăm să ai grijă de animaluțul tăuu de companie și să nu-l lași în apropierea acestei plante.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️