Sansevieria Whale Fin: Ghid complet de îngrijire

Sansevieria Whale Fin este genul de plantă pe care o vei observa de la kilometri distanță. O singură frunză este suficientă pentru a atrage orice privire.

Denumire științifică: Dracaena Masoniana / Sansevieria Masoniana

Cunoscută și ca: Sansevieria Whale Fin, Sansevieria Mason Congo

Familie: ASPARAGACEAE / DRACAENACEAE*

*s-a demonstrat că sansevieria este de fapt o dracaena. Încă mă lupt să accept numele acesta, așa că ma voi referi la această planta ca sansevieria în acest articol. 😅

Dacă îți place contentul video mai mult, aici găsești ghidul complet de îngrijire în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Sansevieria Whale Fin este foarte ușor de îngrijit. Nu are nevoie de multe și o super recomandăm și noilor iubitori de plante.

lumină

Sansevieria Whale Fin se dezvoltă cel mai bine în lumină indirectă puternică. Este foarte rezistentă și poate supraviețui câteva zile bune și în lumină slabă, dar nu recomandăm să facem din asta un obicei.

Lipsa de lumină se va arăta asupra noii creșteri. Dacă puii noi cresc subțiri, înseamnă că planta ta duce lipsa luminii. O poți ajuta cu lumini artificiale, eu asta am făcut, iar pentru spații întunecate, luminile de creștere își vor face treaba.

Această plantă poate crește și în lumină medie, dar reține că rata de creștere este influențată de cantitatea de lumină pe care o primește.

udare

Sansevieria Masoniana preferă foarte puțină apă. O dată la două săptămâni este grozav în timpul verii. Odată ce temperaturile scad, rărește udarea o dată la 4-6 săptămâni (uneori poți chiar să o uzi la 2 luni).

Verifică solul de fiecare dată când uzi planta. Ar trebui să se simtă complet uscat. Excesul de apă va deteriora rădăcinile și va cauza putrezirea rădăcinilor.

un exemplar minunat de Sansevieria Whale Fin

temperatură

Sansevieria Whale Fin se dezvoltă la temperaturi medii. Orice între 20-25°C este suficient.

Nu o lăsa la temperaturi mai mici de 15°C. Acest lucru provoacă deteriorarea frunzelor și duce la moarte lentă.

umiditate

Umiditatea medie este cea mai bună pentru Sansevieria Whale Fin. Orice între 40-60% ar trebui să fie în regulă. Nu trebuie să pulverizezi planta cu apă, decât dacă dorești să îndepărtezi praful.

fertilizare

Îmi fertilizez Sansevieria Whale Fin o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație.

Creșterea este mai vizibilă pe frunzele noi, mai degrabă decât pe frunza mamă. Așadar, dacă vezi pui crescând în timpul iernii, o poți fertiliza. O dată la două luni va fi in regulă.

Alternez raportul NPK de la 10-10-10 la 10-20-10. Fosforul (P din NPK) este important pentru dezvoltarea rădăcinilor și uneori sansevieriile pot avea astfel de probleme.

substrat

Sansevieria Whale Fin preferă solul mai uscat, de aceea substratul ar trebui să scurgă rapid apa. Folosesc un amestec de sol obișnuit de cactusi, perlit și fibră de cocos (în cantități egale).

O alternativă poate fi pământul obișnuit pentru plante de apartament, cu mult mai mult perlit (35/65). Acest lucru va ajuta la scurgerea apei și va menține rădăcinile fericite.

plastic versus teracotă

Am avut Sansevieria Whale Fin atât în teracotă, cât și în plastic și i-a mers super în ambele. Nu trebuie să îți faci griji dacă te-ai gândit la ghiveciul perfect pentru ea și trebuie sa o muți, Sansevieria Masoniana nu va face figuri.

Asigură-te că ghiveciul are găurele de drenaj. De asemenea, încercă să alegi un ghiveci suficient de lat pentru această plantă cu o frunză. Odată am primit o sansevieria într-un ghiveci mic și acest lucru a făcut ca frunza să se curbeze spre interior. După ce am mutat-o într-un ghiveci mai bun, nu și-a revenit niciodată complet. Nu mă deranjează atât de mult, dar cred că este ceva ce ți-ar plăcea să știi.

Sansevieria Whale Fin în mască de teracotă (era o capcană 😉)

schimbarea ghiveciului

Este puțin probabil să schimbi ghiveciul des pentru Sansevieria Masoniana, însă când rădăcinile au cucerit substratul, atunci este timpul să muți planta într-o casă mai mare.

Un alt motiv ar putea fi solul îndesat care rămăne umed prea mult timp și care s-a deteriorat în timp. Sau poate că ai primit-o în pământ de calitate îndoielnică. Atunci cu siguranță poți transplanta sansevieria.

propagare

Cel mai bun tip de propagare este prin diviziune. Așteaptă doar ca noi pui de Sansevieria Whale Fin să apară, iar când sunt suficient de stabili, îi poți separa. Reține că puii în creștere vor arăta diferit de planta mamă.

Aceste plante se înmulțesc și prin tăierea frunzelor. Sunt făcute să arate așa intenționat, cu o singură frunză masivă în ghiveci. În sălbăticie seamănă mai mult cu sansevieriile obișnuite, doar că au frunze ceva mai late.

Dacă dorești să obții butași similari, așteaptă ca puii să se dezvolte cu frunze mai late. Acest lucru necesită însă condiții excelente de lumină care nu pot fi obținute așa ușor în interior.

creșterea unui noi pui de Sansevieria Masoniana Whale Fin

paraziți

Sansevieria Whale Fin nu se infestează prea des cu dăunători. Mi se pare o plantă foarte de încredere. Singurii dăunători la care m-am putut gândi sunt păduchele țestos (scale) și păduchele lânos (mealy bugs). Dacă acesta este cazul, cel mai bine este să acționezi rapid.

toxicitate

Sansevieria Whale Fin nu este pet friendly. Poate provoca iritații, greață sau alte reacții adverse și cel mai bine este să fie ținută departe de prietenii îmblăniți.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️