Sansevieria Silver Flame: Ghid complet de îngrijire

Sansevieria Silver Flame nu este doar frumoasă, ci și rezistentă și de încredere, iar în acest articol vei afla tot ce facem pentru a menține această plantă fericită.

Denumire științifică: Sansevieria Trifasciata ‘Silver Flame’

Cunoscută și ca: Sansevieria Whitney, Silver Flame Snake Plant

Familie: ASPARAGACEAE / DRACAENACEAE*

*s-a demonstrat că sansevieria este de fapt o dracaena, dar în acest articol, mă voi referi la această planta tot ca la o sansevierie😅

Dacă preferi conținutul video (în limba engleză), avem aici ghidul de îngrijire pentru această plantă:

scara de îngrijire: 8/10

Sansevieria Silver Flame este una dintre cele mai ușor de îngrijit plante, are nevoie de atenție minimă si este excelentă pentru noii iubitori de plante.

lumină

Sansevieria Whitney preferă lumina indirectă puternică și acest lucru se poate observa pe frunzele ei. Dacă Sansevieria Silver Flame primește lumina potrivită, am observat că marginile își schimbă culoarea și devin aurii. Nu știu dacă acesta este cazul cu toate Sansevieriile Silver Flame, dar a mea așa a reacționat. Cu lumină obișnuită până la moderată, marginile au modelul de sansevieria trifasciata.

În cazul în care locuința ta nu este foarte luminată, Sansevieria Silver Flame poate fi ajutată cu lumini de creștere. Pe a mea o ajut cu cel puțin 10 ore în fiecare zi și îi merge bine. Pentru rezultate mai bune, poți lăsa luminile aprinse până la 16 ore, dar nu 24/7. Plantele au nevoie și de odihnă.

udare

Sansevieria Silver Flame nu are nevoie de multă apă. O poți uda o dată la 2-3 săptămâni în timpul verii și o dată pe lună în timpul iernii.

Asigură-te că solul este uscat de fiecare dată când uzi planta. Prea multă apă duce la pierderea rădăcinilor și în cele din urmă la putrezirea lor.

Cu toate acestea, dacă lași planta să îi fie sete prea mult timp, frunzele vor deveni încrețite și cazurile extreme de deshidratare vor afecta și rădăcinile (Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să vrei să îți crești rădăcinile din nou în apă)

Sansevieria Silver Flame deshidratată, cu frunze încrețite

temperatură

Sansevieria Whitney preferă temperatura medie. Orice între 20-25°C ar trebui să fie în regulă. Nu lăsa planta în temperaturi sub 15°C deoarece frigul poate afecta orice plantă pe termen îndelungat.

umiditate

Sansevieriile nu sunt fani ai umidității ridicate. Pe a mea o țin într-o cameră cu umiditate medie, ceva între 40-60%. Dacă umiditatea este prea mare, poate provoca infecții fungice și nu este de glumă cu ele.

fertilizare

Fertilizarea se practică în timpul sezonului de vegetație. O dată pe lună este de obicei normal. În timpul iernii, poți fertiliza Sansevieria Whitney de fiecare dată când o uzi, deoarece va fi mai rar. O soluție mai diluată ar trebui să își facă treaba.

Eu folosesc un NPK de 10-10-10, dar orice ai la dispoziție ar trebui să fie în regulă în doza potrivită.

substrat

Substratul pentru Sansevieria Silver Flame ar trebui să fie cât mai “aerat”. Îmi place să amestec pământ de cactuși, perlit și fubră de cocos în cantități egale pentru a obține un pH echilibrat al substratului. De asemenea, ajută la drenaj, deoarece aceste plante nu sunt mari fane apă.

Orice ai face, nu folisi doar pământ obișnuit pentru plante de apartament, deoarece este prea greoi pentru rădăcini. Și de cele mai multe ori, nu poți găsi unul care să fie suficient de aerat pentru a-și face treaba. Dacă nu ai nici o alternativă, adaugă mai mult perlit pentru a ajuta la drenaj.

Sansevieria Silver Flame în substratul corespunzător

plastic versus teracotă

Am avut Sansevieria Silver Flame atât din plastic, cât și din teracotă și s-a descurcat grozav în ambele medii. În funcție de stilul tău, poți alege cu siguranță și teracota. Asigură-te doar că verifici solul mai des, deoarece apa se evaporă mai repede în teracotă.

schimbarea ghiveciului

Schimbă ghiveciul Sansevieriei Silver Flame atunci când rădăcinile ies din gaurelele de drenaj. În afară de asta, poți păstra planta în același ghiveci pentru o perioadă foarte lungă de timp. Rădăcinile de sansevierie preferă să fie aglomerate, așa că poți amâna transplantarea până când este necesar 100%.

Folosește un ghiveci doar puțin mai mare decât precedentul și separă ușor rădăcinile. Transplantarea în perioadele mai calde este de preferat. Rădăcinile se vor regenera mai repede în timpul sezonului de creștere.

propagare

Nu încerca să propagi această plantă prin tăierea frunzelor. Butașii de frunze (leaf cuttings) nu vor mai crește ca Silver Flame. Mai degrabă, vei ajunge cu ceea ce este în imagine:

Sansevieria Silver Flame propagare “nereușită” prin frunze

Butașii de frunze revin la Sansevieria Trifasciata. They revert. Am experimentat cu butași de frunze și în LECA, dar am ajuns să cresc Sansevieria Trifasciata obișnuită. Marginile superbe pe care le are Silver Flame, nu mai există pe noua creștere.

Cel mai bun mod de a propaga Sansevieria Whitney este prin diviziune. Așteaptă ca în ghiveci să apara pui, iar apoi îi poți separa de planta mamă. Propagarea prin diviziune este garantată pentru a obține aceeași specie de Sansevieria Silver Flame, deoarece noul pui provine direct din rizom.

paraziți

Sansevieria Silver Flame nu este genul de plantă care face dăunători. Dacă se întâmplă să depistezi vreun nesuferit, probabil ai dat de păduchele țestos (scale) sau păduchele lânos (mealy bugs). Verifică planta la fiecare udare și astfel poți identifica la timp orice infestatie.

toxicitate

Sansevieria Whitney nu este pet friendly. Tine planta departe de patrupedele curioase.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️