Sansevieria Silver Blue: Ghid complet de îngrijire

Sansevieria Silver Blue sau Sansevieria Star Green Granite este o plantă suculentă cu personalitate. Nu preferă multă atenție, așa că nu trebuie să o uzi săptămânal. Sansevieria Silver Blue are o creștere lentă, dar este rezistentă, fiind o plantă grozavă în general.

Denumire Științifică: Dracaena pethera ‘Silver Blue’

Cunoscută și ca: Dracaena Pethera, Sansevieria Star Green Granite

Familie: ASPARAGACEAE / DRACAENACEAE*

*S-a demonstrat că sansevieria este de fapt o dracaena. Încă mă lupt cu acest nume, așa că voi rămâne la sansevieria pentru acest articol.

Dacă îți place mai mult contentul video, aici găsești ghidul complet de îngrijire în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Sansevieria Silver Blue este una dintre cele mai bune alegeri pentru începători și oamenii cărora le place să călătorească. O planta foarte rezistentă și tolerabilă.

lumină

Sansevieria Silver Blue îi place lumina indirectă puternică. Această plantă este foarte rezistentă și poate trăi și în lumină moderată. Dar, din cauza ratei sale foarte lente de creștere, este posibil să ai mai mult noroc dacă o amplasezi într-o zonă luminoasă. Lumina va favoriza și apariția puilor.

Dacă locuința ta este întunecată, încercă să ajuți Sansevieria Silver Blue cu o lumină de creștere (grow light). Poate că nu pare mare lucru, dar va face toată diferența.

Sansevieria Silver Blue la lumina (naturală) potrivită

udare

Sansevieria Kirkii Silver Blue preferă mai puțină apă decât alte sansevierii. De regulă, ne uităm la frunze, cu cât sunt mai suculente, cu atât au nevoie de mai puțină apă. Poți să o uzi o dată la două săptămâni vara și o dată pe lună în timpul iernii. Verifică mereu solul de fiecare dată, ar trebui să se simtă complet uscat.

Dacă uiți să uzi Sansevieria Star Green Granite pentru o perioadă foarte lungă de timp, vei observa că frunzele vor începe să se încrețească. Vor avea de suferit și rădăcinile, vor deveni fragile, deshidratate și se vor rupe ușor. Dacă se întâmplă asta, udă planta și urmărește-o pentru o vreme.

La cealaltă extremă, dacă sansevieria ta este udată în exces, acest lucru va provoca putrezirea rădăcinilor (root rot) și frunzele se vor moleși. În acest caz, recomandăm să îndepărtezi tot țesutul moale. Curăță planta cu apă oxigenată și pune-o în apă pentru a crește rădăcini noi sau direct în alt substrat.

Sansevieria Silver Blue se recuperează de la root rot în apă

temperatură

Moderată. Sansevieria Silver Blue se descurcă grozav cu temperaturi între 18-25°C. Dacă temperatura este mai mare, nu este nici o problemă, însă orice e mai jos trebuie evitat. Dacă temperaturile scad sub 15°C, frunzele vor degera și vor începe să moară treptat.

umiditate

Sansevieria Silver Blue va prefera o umiditate mai scăzută datorită frunzelor sale suculente. Umiditatea prea mare mărește șanse de putrezire. De aceea nu trebuie să pulverizezi această plantă cu apă. Amplaseaz-o puțin mai departe de orice altă plantă cu cerințe mai mari de umiditate.

fertilizare

Sansevieria poate fi fertilizată o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. Deoarece rata de creștere este foarte lentă, uneori este dificil să știi dacă planta crește. De aceea recomandăm să folosești mai puțin îngrășământ decât este menționat pe ambalaj.

Poți folosi un îngrășământ cu un raport NPK 10-10-10 sau 20-20-20. Cu toate acestea, dacă sansevieria ta nu are rădăcini, poți trece la un raport de 15-30-15 NPK pentru a ajuta dezvoltarea rădăcinilor sănătoase. Alternează un îngrășământ normal cu unul mai puternic în fosfor și observă dacă asta face diferența.

substratul

Sansevieria Silver Blue nu este un fan al solului îndesat, așa că dorim să ne asigurăm că substratul nostru este aerat. Poți folosi un amestec care conține substrat de cactus (poate 40%), perlit (40%) și fibră de cocos (20%). Scopul unui mix este de a se asigura că apa se va scurge mai repede și că nivelul pH-ului nu ajunge la extreme.

Cel mai bine este să nu folosești pământ obișnuit (din grădină sau cumpărat), deoarece nu este la fel de aerisit. Și, de asemenea, nu folosi doar turbă, deoarece pH-ul său este prea acid și planta se va degrada încet.

Sansevieria Silver Blue prosperând într-un mix cu substrat de cactuși și perlit

plastic versus teracotă

Am crescut Sansevieria Silver Blue atât în plastic, cât și în teracotă și se descurcă grozav în orice ghiveci. Indiferent ce alegi, asigură-te că ghiveciul are găuri de drenaj, cu excepția cazului în care ești un iubitor de plante avansat și chiar știi ce faci.

Teracota este grozavă pentru estetică, iar ghivecele de plastic sunt bune pentru cei stângaci ca mine. Dacă alegi teracotă, verifică solul puțin mai des. Apa se evaporă mai repede în teracotă și nu vrei ca plantei tale să îi fie prea sete.

estetica Sansevieriei Silver Blue în ghiveci de teracotă

schimbarea ghiveciului

Probabil că nu vei schimba ghiveciul niciodată pentru Sansevieria Silver Blue… decât dacă nu iți place ghiveciul.

Datorită creșterii sale lente, pot trece ani buni până când această sansevierie crește îndeajuns. Dar dacă este cazul fericit și planta are un pui, îl poți separa de planta-mamă dacă are un sistem radicular decent.

Este de preferat ca schimbarea ghiveciului să se facă în perioadele mai calde, când rădăcinile se pot recupera rapid după rupere. Iarna este asociată cu repausul la plante, astfel încât planta are o șansă ușoară de a întâmpina probleme dacă este deranjată.

cum arată un pui de Sansevieria Silver Blue

propagare

Am încercat să propagăm Sansevieria Star Green Granite prin frunze. Este un proces extreeeem de lent și dureros și nu este garantat 100%. Va crește pui mici din frunza principală, dar ar putea dura mai mult de un an.

Vă sugerăm să o înmulțești prin diviziune. Așteaptă ca planta să aibă pui stabilizați și separă-i de planta-mamă. Va dura destul de mult și prin această metodă, dar creșterea va fi mai durabilă și stabilă.

încercarea de a propaga Sansevieria Silver Blue prin frunze

paraziți

Sansevieria Silver Blue este infestată rareori de dăunători. Poate că acei nesuferiți mici sunt intimidați de frunzele tari și grase. Cred că singura problemă cu care te-ai putea confrunta (vreodată) ar putea fi păduchele țestos (scale) sau păduchele lânos (mealy bugs). Cel mai bine este să acționezi rapid.

toxicitate

Ține departe orice animal drăguț de companie de Sansevieria Silver Blue. Din păcate, planta nu este pet friendly.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️