Sansevieria Francisii: Ghid complet de îngrijire

Sansevieria Francisii îmi amintește de un copac. Adaugă niște luminițe și vei obține un brad de Crăciun cu buget redus (și mult mai eco friendly).

Denumire Științifică: Dracaena Francisii

Familie: ASPARAGACEAE / DRACAENACEAE*

*s-a demonstrat că sansevieria este de fapt o dracaena. Încă mă lupt să accept numele acesta, așa că ma voi referi la această planta ca sansevieria în acest articol. 😅

Dacă îți place contentul video mai mult, aici găsești ghidul complet de îngrijire în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Sansevieria Francisii este foarte ușor de îngrijit. O super recomandăm pentru începători sau pentru persoanele ocupate.

lumină

Sansevieria Francisii preferă lumina indirectă puternică. De asemenea, o poți lăsa afară în timpul verii, în semi umbră. De fapt, are șanse mai mari să crească dacă primește puțin soare blând.

În interior o poți păstra pe un pervaz sau oriunde este suficient de luminos. Și dacă nu ai aceste condiții, nu îți face griji, această plantă poate crește fără probleme sub lumini artificiale.

Poate tolera și lumina moderată, sansevieria este foarte rezistentă în general. Însă de luat în calcul, cu cât lumina este mai slabă, cu atât este mai lentă rata de creștere. Nu recomandăm lumină slabă sau deloc, nici unei plante nu îi place asta.

udare

Sansevieria Francisii trebuie udată când solul este complet uscat. O dată la 2-3 săptămâni pentru referință. Ca majoritatea sansevierilor, acesta nu tolerează apa în exces.

Eu o ud pe a mea și mai rar, pentru că este mai bine să o “uiți” să o uzi când vine vorba de această plantă. Solul umed pe o perioadă îndelungată poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Sansevieria Francisii detalii frunze

temperatură

Majoritatea sansevierilor preferă temperaturi medii, iar aceasta nu este diferită. Sansevieria Francisii se poate ține în temperaturi cuprinse între 18-26°C. Nu o lăsa să scadă sub 15°C, deoarece poate afecta frunzișul pe termen lung.

umiditate

Sansevieria Francisii crește minunat în umiditate medie. 40-60% este grozav pentru ea. Nu este nevoie să o stropești cu apă, de fapt, nu o pulveriza decât dacă dorești să o cureți de praf.

fertilizare

Îmi place să fertilizez Sansevieria Francisii o dată pe lună în perioadele calde. De obicei iarna nu o fertilizez, dar dacă Sansevieria ta dă semne de creștere, poți să o faci pe deplin.

Folosesc un raport NPK de 10-10-10 sau 20-20-20, pentru că îmi place să-mi ajut plantele cu toți nutrienții de care au nevoie.

substrat

Sansevieriei Francisii nu-i place solul umed pentru perioade lungi de timp. Acest lucru ar putea cauza deteriorarea rădăcinilor și chiar mai rău, putrezirea lor.

De aceea îți recomandăm un substrat aerat, un amestec de pământ de cactuși, perlit și fibră de cocos. Acest amestec va ajuta la scurgerea rapidă a apei și la menținerea unui nivel pH echilibrat.

plastic versus teracotă

Poți crește Sansevieria Francisii atât în plastic, cât și în teracotă. Le-am încercat pe amândouă și merge grozav indiferent de ce ai alege. Este doar o chestiune de preferință.

Sansevieria Francisii ca brad de Crăciun cu buget redus

schimbarea ghiveciului

Poți transplanta Sansevieria Francisii dacă rădăcinile ies din găurile de drenaj. O poți face oricând, dar dacă încerci primăvara sau vara, rădăcinile au șanse mai mari de recuperare.

Cel mai bine este să alegi un ghiveci puțin mai mare decât cel anterior. Sansevieria preferă ca rădăcinile să fie mai aglomerate, așa că nu e indicat să dublezi dimensiunea ghiveciului.

propagare

Sansevieria Francisii are un model de creștere foarte interesant. Puii noi se vor ramifica din planta mamă. De aceea îi poți propaga cu ușurință prin separarea lor de planta mamă și punerea lor în apă sau direct în sol.

paraziți

Această sansevierie nu atrage dăunători. Nu am avut niciun dăunător de când o am, dar cel mai bine este să o verifici de fiecare dată când o uzi. Cel mai bine este să identifici orice problemă din timp.

toxicitate

Sansevieria Francisii nu este pet friendly, te rugăm să ții departe orice animăluț de companie curios.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️