Sansevieria pitică: Ghid complet de îngrijire

Sansevieria Trifasciata Pitică nu este diferită de o limba soacrei obișnuită. Această plantă rămâne petite și drăguță.

Denumire Științifică: Dracaena Trifasciata ‘Dwarf’

Cunoscută și ca: Dwarf Sansevieria, Bird’s Nest Sansevieria, Dracaena Trifasciata Hahnii

Familie: ASPARAGACEAE / DRACAENACEAE*

*s-a demonstrat că sansevieria este de fapt o dracaena. Încă mă lupt să accept această denumire, așa că ma voi referi la această planta ca sansevieria în articol. 😅

Dacă îți place contentul video mai mult, aici găsești ghidul complet de îngrijire în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Sansevieriile pitice sunt foarte ușor de îngrijit și foarte recomandate pentru începători și oameni ocupați.

lumină

Lumina ar trebui să fie puternică și din filtrată. Sansevieria Dwarf crește pui cu ușurință sub lumina potrivită. De asemenea, am încercat să o pun pe a mea afară în timpul verii și s-a descurcat de minune la umbră parțială. Nu aș lăsa-o afară în soare puternic direct, dar soarele blând de după-amiază își va face treaba.

Dacă în locuința ta lipsește lumina, iți poți ajuta Sansevieria Dwarf cu o sursă de lumină artificială. Am experimentat și cu asta și plantei i-a mers de minune. În funcție de cantitatea de lumină pe care o primește, crește noi pui mai mult sau mai puțin rapid.

Sansevieria pitică într-o mască drăguță de ghiveci

udare

Udă mai rar pentru rădăcini fericite. Sansevieria Pitică are nevoie de apă o dată la 2-3 săptămâni. La fel ca majoritatea sansevieriilor, acesteia nu îi place excesul de apă.

Pământul trebuie să fie complet uscat înainte de udare, așa că este mai bine să o verifici de fiecare dată. Am făcut sansevieria să putrezească în trecut din cauza udării excesive. Așa că este indicat să uiți să o uzi decât să o iubești prea des.

temperatură

Sansevieria Pitică va trăi fericită la aceeași temperatură ca și tine. 20-25°C ar trebui să fie în regulă. Nu lăsa temperaturile să scadă sub 15°C, acest lucru poate provoca frunze moleșite și alte probleme.

aceeași plantă, stiluri de viață diferite

umiditate

Umiditatea scăzută spre medie face minuni. Aceasta nu este o plantă care are nevoie de apă pulverizată pe frunze sau de umidificator, așa că orice între 40-60% ar trebui să o mențină happy.

fertilizare

Fertilizarea se poate face o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. De obicei opresc fertilizarea în timpul iernii, dar asta nu înseamnă că ar trebui să te oprești și tu. O fac din cauza temperaturilor mai reci din locuința mea. Dar dacă planta crește vizibil, o fertilizez o dată la două luni cu un îngrășământ mai diluat.

Raportul NPK pe care îmi place să îl folosesc este 20-20-20 alternat cu 15-30-15. Primul este pentru echilibru, iar al doilea promovează creșterea rădăcinilor.

pui nou crescând de Sansevieria pitică

substrat

Sansevieria Dwarf are nevoie de un sol aerat, care să ajute la scurgerea rapidă a excesului de apă. Acest lucru poate fi realizat cu un amestec care conține părți egale de pământ de cactusi, perlit și fibră de cocos.

Indiferent ce alegi, asigură-te că adaugi niște perlit. Doar un substrat obișnuit din comerț poate fi foarte dens pentru aceste tipuri de plante.

plastic versus teracotă

Nu trebuie să îți faci griji din cauza asta deoarece Sansevieria Dwarf crește bine în ambele tipuri de ghiveci. Am încercat ambele variante și am obținut rezultate grozave.

Dacă îti place mai mult teracota, verifică solul puțin mai des. Deoarece este poroasă, teracota ajută apa să se evapore mai repede, iar programul de udare ar putea avea nevoie de ajustări.

sansevieriile se descurcă minunat în ghivece de teracotă

schimbarea ghiveciului

Transplantarea ar trebui făcută numai dacă este super necesar. Sansevieriile în general preferă rădăcinile să fie mai aglomerate, iar dacă vezi că ghiveciul a atins limita, este timpul să muți planta.

Alege un ghiveci doar puțin mai mare decât originalul și separă ușor rădăcinile. Este mai bine să schimbi ghiveciul în timpul perioadei calde, deoarece majoritatea plantelor cresc în acest sezon, dar nu este 100% o necesitate.

propagare

Cel mai bun mod de a propaga Sansevieria Pitică este prin diviziune. Când puii sunt suficient de stabili pentru a fi îndepărtați din planta mamă, alege un ghiveci rezonabil și îi poți separa în siguranță.

Înmulțirea prin tăierea frunzelor este mai dificilă și durează mult mai mult decât prin diviziune (mai ales la lumina nepotrivită), iar creșterea nouă din înmulțirea prin tăierea frunzelor va părea mai fragilă.

pui foarte stabili de Sansevieria Dwarf care pot fi plantați separat

paraziți

Sansevieria Dwarf este de obicei super de încredere, rareori are dăunători. Singurele probleme la care mă pot gândi pot fi păduchele lânos (mealy bugs) sau păduchele țestos (scale). Inspectează planta de fiecare dată când este udată și ar trebui să poți depista orice dăunător la timp.

toxicitate

Sansevieria Dwarf nu este pet friendly. Este recomandat să o ții departe de căței și pisicuțe drăguțe.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️