Philodendron Squamiferum: Ghid complet de îngrijire

Am o relație de dragoste-ura cu Philodendron Squamiferum. Îmi place cum arată, cu tulpini mițoase, forma frunzelor neobișnuită, însă… mi se pare că este puțin pretențios, iar astăzi vei afla și de ce.

Denumire științifică: Philodendron Squamiferum

Cunoscut și ca: Hairy Philodendron

Familie: ARACEAE

Dacă preferi conținutul video (și în limba engleză), avem aici un videoclip pentru tine:

scara de îngrijire: 6/10

Pentru mine, Philodendron Squamiferum este un pic o durere de cap. Mi-a luat ceva timp să-mi dau seama ce vrea și cu siguranță nu îl recomand pentru începători.

lumină

Philodendron Squamiferum nu va crește fără lumină indirectă puternică. Sau cu o lumină de creștere chiar în fața lui. Pur și simplu nu va crește. Am încercat să-l mut din când în când pentru a vedea ce îi place, iar lumina medie este exclusă.

După mai bine de 6 luni fără frunze noi, m-am gândit că nu o să-i dau de cap niciodată… până când l-am pus chiar sub o sursă artificială de lumină și în sfârșit a crescut o frunză. Așa că ia în calcul faptul că această plantă va înceta să crească dacă nu primește suficientă lumină.

Philodendron Squamiferum crescut pe tutore, la o sursă artificială de lumină

udare

Îmi ud Philodendron Squamiferum când solul este aproape uscat (nu complet uscat însă). Această plantă nu iubește solul umed și poate putrezi la rădăcini dacă nu suntem atenți. Am avut probleme cu rădăcinile după ce mi-a fost expediată pentru prima oară, așa că este foarte important să verifici întotdeauna umiditatea din sol.

Poți încerca să uzi planta o dată la 7-10 zile în timpul verii și o dată la două săptămâni în timpul iernii. Ajustează programul în funcție de condițiile din locuința ta, a mea este mai rece și trebuie să ud mai puțin și mai rar.

temperatură

Cel mai bine este să o menții peste 20°C, ceva în jur de 23-25°C sau chiar mai mult este grozav. Nu lăsa temperatura să scadă sub 15°C, majoritatea plantelor sunt sensibile la frig și pot muri încet încet.

frunze îngălbenite de Philodendron Squamiferum, cauzate de stresul transportului la temperaturi scăzute

umiditate

Philodendron Squamiferum este destul de adaptabil. Eu îl țin pe al meu la umiditate medie (50-60%) și se pare că îi place.

fertilizare

Philodendron Squamiferum poate fi fertilizat o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. Dacă ai o problemă similară cum a fost a mea și nu vezi urme de creștere, nu o fertiliza. De obicei, fertilizarea este ultima problemă la care ar trebui să te gândești.

Eu folosesc un raport NPK de 10-10-10 sau 20-20-20 și a început să îi meargă bine. Dacă ai avut vreo problemă cu putrezirea rădăcinilor și filodendronul tău s-a recuperat între timp, poți folosi un îngrășământ mai bogat în fosfor. Un raport NPK de 15-30-15 este grozav. Fosforul este un nutrient care ajută la dezvoltarea rădăcinilor și poate face diferența.

substrat

Folosește ceva foarte, foarte ușor și aerat. Un amestec de fibră de cocos, perlit și scoarță de pin în cantități egale este o opțiune excelentă. Philodendron Squamiferum are rădăcini fragile și nu ți-ai dori acele rădăcini în apă prea mult timp. De aceea este important ca substratul să facă o treabă bună cu drenajul apei.

Indiferent de ceea ce dorești să utilizezi pentru substratul tău, te rog să nu transplantezi planta în pământ obișnuit sau substrat pentru plante de apartament normal. Nu-i va plăcea, deoarece substratul menționat este prea “greoi” și nu va lăsa rădăcinile să respire.

plastic versus teracotă

Cu siguranță poți încerca teracota dacă îți place. Teracota este un mediu grozav pentru plantele cărora nu le place solul îmbibat în apă precum Philodendron Squamiferum. Teracota jută apa să se evapore mai repede și arată și destul de grozav.

Eu îmi păstrez Philodendron Squamiferum într-un ghiveci de plastic, doar pentru că nu vreau să-l mai deranjez. Dar nu voi spune nu teracotei la un moment dat.

schimbarea ghiveciului

Schimbă ghiveciul pentru Philodendron Squamiferum numai atunci când este necesar. Adică în momentul în care rădăcinile ies din găurelele de drenaj.

Dacă vezi rădăcini mici care ies din ghiveci, alege un alt ghiveci puțin mai mare. Adaugă substratul tău aerat preferat și ești gata.

Philodendron Squamiferum putrezirea rădăcinilor

propagare

Înmulțirea pentru Philodendron Squamiferum se face prin butași de tulpină. Taie planta în segmente care conțin cel puțin un nod viabil cu o frunză și pune-le în apă sau direct în sol. Este grozav dacă tulpinile au și rădăcini aeriene. Acestea se vor dezvolta în noile rădăcini pentru noile plante.

Poți încerca și cu butași de tulpini fără frunze. Acestea funcționează bine plasate într-un recipient curat cu mușchi de sphagnum sau fibră de cocos. Pune-le într-o pungă zip și lasă-le să respire o dată la două-trei zile.

Poți încerca și marcotaj aerian. Vom avea un articol separat care explică tot ce trebuie să știi despre asta.

paraziți

Tripsul (thrips) poate fi o problemă la un moment dat cu Philodendron Squamiferum. Inspectează planta la fiecare udare, astfel încât să poți identifica la timp dăunătorii.

toxicitate

Din păcate, Philodendron Squamiferum nu este pet friendly.

alte mențiuni

Poți încerca să crești Philodendron Squamiferum pe un arac de mușchi sphagnum. Acest filodendron este cățărător și va avea nevoie de sprijin la un moment dat. Ei cresc susținuți de copaci în sălbăticie și poți imita asta cu araci/tutori. Acest lucru va promova rădăcini aeriene și frunze mai mari și plante mai puternice în general.

Până la urmă, îmi place foarte mult acest filodendron. Cred că este atrăgător pentru fiecare locuință, dar uneori poate fi o luptă să îl faci fericit. Dacă îi poți satisface nevoile, este o plantă minunată de avut în colecție.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️