Philodendron Pedatum: Ghid complet de îngrijire

Odată am transformat un Philodendron Pedatum într-un pom de Crăciun. Am adăugat câteva luminițe și am continuat să-l admirăm în timpul nopții. Ce vremuri grozave 🤩

Denumire Științifică: Philodendron Pedatum

Cunoscut și ca: Philodendron Laciniatum, Oak Leaf Philodendron

Familie: ARACEAE

Dacă înveți mai ușor prin videoclipuri, avem acest ghid de îngrijire și in format video heheh:

scara de îngrijire: 8/10

Philodendron Pedatum este destul de ușor de îngrijit. Nu este pretențios și poate fi o plantă grozavă și pentru începători.

lumină

Philodendron Pedatum preferă lumina indirectă puternică. Cu cât lumina este mai bună, cu atât rata de creștere este mai bună. Am încercat să-l creștem și cu lumină moderată, dar nu i-a mers cu adevărat bine. Poate supraviețui, dar nu este ideal (frunzele vor crește mici și fragile).

Am încercat și lumini de creștere și a mers grozav. Atât timp cât această plantă are o sursă sigură de lumină, te va răsplăti în mod constant.

udare

De obicei, las substratul să se usuce aproape complet înainte de a-l uda. Philodendron Pedatum nu apreciază excesul de apă și cel mai bine este să verifici solul de fiecare dată.

În funcție de condițiile din locuința ta, poți uda planta o dată la 7-10 zile în timpul verii și o dată la 2-3 săptămâni în timpul iernii. Philodendron Pedatum suportă mai bine “seceta” decât apa in exces.

Philodendron Pedatum după duș

temperatură

Philodendron Pedatum se descurcă bine la temperaturi medii. Undeva în jur de 20-26°C sau mai mult este un început bun. Nu lăsa temperaturile să scadă sub 15°C pentru mai mult timp. Daunele provocate de frig sunt permanente și pot duce la moartea lentă a plantei.

umiditate

Mi se pare că această plantă este destul de prietenoasă și adaptabilă. Poți crește cu ușurință Philodendron Pedatum la umiditate medie, cum ar fi 50-60%. Preferă umiditatea mai mare, dar nu se va transforma într-o drama queen dacă nu-i poți oferi asta.

fertilizare

Fertilizez Philodendron Pedatum o dată pe lună în timpul sezonului de creștere (din primăvară până la începutul toamnei). În timpul iernii, de obicei opresc fertilizarea dacă planta intră în repaus. Dacă planta este încă activă, o poți hrăni în continuare cu o soluție mai diluată.

Folosesc un raport NPK de 10-10-10 sau 20-20-20 dar am constatat că aproape orice tip de îngrășământ este în regulă de folosit.

substratul

Philodendron Pedatum preferă un substrat care nu stă umed prea mult timp. O opțiune grozavă este să amesteci fribră de cocos, perlit și scoarță de pin (în cantități egale). Aceasta nu este o formulă universală și poate fi adaptată în funcție de ce poți găsi în magazine.

Te rugăm să nu folosești doar pământ obișnuit pentru plante de apartament. De obicei, este prea greu/dens pentru rădăcini și poate duce la putrezirea lor. Adaugă cel puțin 50-60% perlit pentru a fi cât mai aerat posibil.

plastic versus teracotă

Philodendron Pedatum se poate adapta bine atât în plastic, cât și în teracotă. Ghiveciul nu contează la fel de mult ca găurile de drenaj. Orice ai alege, e important să te asiguri că ghiveciul are găurele de drenaj. Sunt foarte importante pentru rădăcini sănătoase.

diferite forme de frunze de Philodendron Pedatum

schimbarea ghiveciului

Philodendron Pedatum trebuie transplantat numai atunci când este cu adevărat necesar. Acest lucru se întâmplă de obicei când rădăcinile ies din găurile de drenaj de pe fundul ghiveciului. Este mai bine să alegi un ghiveci doar puțin mai mare și să despați ușor rădăcinile.

Schimbarea ghiveciului se poate face în timpul sezonului de creștere, când rădăcinile se pot recupera mai repede de la posibilele ruperi. Regulile sunt menite să fie încălcate, așa că dacă philo-ul tău crește ca nebunul în timpul iernii și chiar are nevoie de un nou ghiveci… nu aștepta.

propagare

Pentru această plantă poți alege înmulțirea prin butași de tulpini (fără frunze) sau marcotaj aerian.

Butașii de tulpină îi poți plasa în apă sau direct în sol, iar butașii de tulpină fără frunze îi poți pune într-o pungă zip, într-un recipient curat cu mușchi de sphagnum sau fibră de cocos.

Marcotajul aerian se poate face pe nodurile care au potențial. Acestea sunt de obicei cele cu rădăcini aeriene mari.

paraziți

M-am luptat cu tripsi (thrips) pe Philodendron Pedatum și nu aș spune că este 100% ferit de dăunători. Inspectează planta de fiecare dată când trebuie să o uzi pentru a prinde orice surprize la timp.

toxicitate

Philodendron Pedatum nu este pet friendly. Te rugăm să ai grijă dacă ai animale de companie.

Philodendron Pedatum crescut pe tutore de cocos

alte trucuri care s-ar putea să îți placă

Philodendron Pedatum este un cățărător, așa că poate fi antrenat să crească pe tutori/araci din cocos sau mușchi de sphagnum. Am încercat și noi asta și am observat cum se dezvoltă rădăcini aeriene uimitoare care ajută frunzele să crească mai mari.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️