Philodendron Birkin: Ghid complet de îngrijire

Philodendron Birkin este o opțiune excelentă dacă ești în căutarea unei variegații accesibile. Faptul că este o plantă hibrid este un bonus și acum este mult mai accesibilă decât era în trecut (trecând cu mult peste 100 de euro).

Denumire științifică: Philodendron Birkin

Cunoscut și ca: Philodendron White Wave (denumire folosită de unii cultivatori)

Familie: ARACEAE

Dacă îți place mai mult conținutul video, avem chiar aici acest ghid în limba engleză:

scara de îngrijire: 8/10

Philodendron Birkin este o plantă foarte de încredere. Este nevoie doar de puțin efort pentru a o face fericită.

lumină

Are nevoie de lumină. Adică, chiar are nevoie de multă lumină indirectă puternică. Philodendron Birkin devine complet verde dacă lumina nu este suficientă (știm din experiență). Aceasta înseamnă că variegația va dispărea și frunzele vor deveni verzi.

Variegația nu dispare doar din cauza luminii. Aceste plante sunt hibride și uneori devin verzi doar pentru că sunt instabile, dar acest lucru se întâmplă rar, așa că nu-ți face griji.

Dacă locuința ta nu este luminoasă, poți ajuta acest filodendron cu lumini de creștere. Fac minuni pentru plante.

udare

Philodendron Birkin are nevoie de apă atunci când substratul este aproape uscat. Pentru referință, eu îl ud pe al meu o dată la 7-10 zile în timpul verii și o dată la 14-21 de zile în timpul iernii. Iernile est-europene nu sunt prea iertătoare cu sistemul de termoficare, iar cu cat este mai rece în locuință, cu atat se uda mai rar.

Poți ajusta programul și poți uda mai des dacă locuința ta este mai călduroasă. Dar să verifici mereu solul înainte să uzi planta. Dacă este umed, mai așteptă câteva zile.

temperatură

Temperatura medie este ok pentru Philodendron Birkin. Orice în jur de 20-25°C sau mai mult va fi în regulă. Nu lăsa temperaturile să să scadă sub 15°C pentru o perioadă lungă de timp. Majoritatea plantelor sunt sensibile la frig.

Philodendron Birkin detalii frunze

umiditate

Philodendron Birkin poate trăi bine în condiții de umiditate medie. Am 50-60% umiditate în locuință și Philo Birkin s-a obișnuit de minune. Dacă ai o umiditate mai mare în casa ta, această planta te va iubi pentru asta.

fertilizare

Philodendron Birkin poate fi “hrănit” o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. Aceasta înseamnă că poți fertiliza planta dacă este în creștere activă, nu neapărat doar în anotimpurile calde.

Eu folosesc un raport NPK de 10-10-10 sau 20-20-20 si îl diluez foarte mult. Această plantă este variegată și, uneori, prea mult îngrășământ poate duce la o nouă creștere care poate deveni verde. Deci, o posibilitate ca planta să-și piardă variegația din cauza suprafertilizării este foarte plauzibilă.

substrat

Alege un substrat foarte ușor/aerat și care ajută la scurgerea rapidă a apei. Folosesc un amestec care conține fibră de cocos, perlit și scoarță de pin în cantități egale. Poți adăuga și cărbune horticol, vermiculit sau orice ar putea ajuta la dezvoltarea rădăcinilor sănătoase.

Nu folosi doar pământ obișnuit pentru plante de apartament, deoarece de cele mai multe ori este prea greu/îndesat și nu lasă rădăcinile să respire. Aceast tip de substrat stă ud foarte mult timp și planta ta poate avea probleme cu rădăcinile (root rot).

plastic versus teracotă

Philodendron Birkin nu are nici o problemă cu ghivecele de plastic sau cele de teracotă. Poate crește bine în ambele, depinde doar de tine.

Dacă îți place mai mult teracota, verifică solul puțin mai des. Teracota ajută apa să se evapore mai repede, iar programul de udare ar putea necesita ajustări.

Philodendron Birkin crescând de minune într-un ghiveci de plastic cu găurele de drenaj

schimbarea ghiveciului

Transplantează Philodendron Birkin doar atunci când are nevoie. Adică atunci când vezi că rădăcinile au cucerit fundul ghiveciului.

Alege un alt ghiveci puțin mai mare decât precedentul și separă ușor rădăcinile. Este mai bine să schimbi ghiveciul în perioadele mai calde, când planta este încă în creștere. Astfel se asigură o recuperare mai rapidă a rădăcinilor. Nu este 100% necesar însă, daca planta ta are nevoie de transplantare iarna, o poți face fără probleme.

propagare

Poți înmulți Philodendron Birkin prin butași de tulpină. Alegeți segmente care conțin cel puțin un nod. Dacă tulpina are și rădăcini aeriene, este și mai bine. Pune butașii în apă și așteptă (Nu uita să schimbi apa cel puțin o dată pe săptămână)

Poți folosi și substrat, taie planta și pune-o în mușchi de sphagnum sau fibră de cocos în loc de apă. Pulverizează substratul cu puțină apă și menține umiditatea ridicată pentru a stimula apariția noilor rădăcini.

rădăcini aeriene la Philodendron Birkin

paraziți

Nu este o plantă care atrage paraziți însă nu strică să o verifici din când în când pentru tripși (thrips). Aceștia sunt foarte atrași de filodendroni, iar Birkin poate fi una dintre victime.

toxicitate

Din păcate, Philodendron Birkin nu este pet friendly și poate provoca iritații.

bine de știut

Cu cât planta este mai tânără, cu atât variegația este mai modestă. Unii pui de Philodendron Birkin sunt complet verzi până încep să dezvolte frunze variegate. Deci nu te îngrijora dacă propagările sau plantele tale tinere nu sunt încă variegate.

Philodendron Birkin – plantă tânără cu foarte foarte puțină variegație

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️