Epipremnum Aureum N’Joy: Ghid complet de îngrijire

Epipremnum Aureum N’Joy sau N’Joy Pothos este o opțiune excelentă pentru o plantă accesibilă, frumoasă și variegată. Iar cu o sursă potrivită de lumină, crește și foarte repede.

Denumire Științifică: Epipremnum Aureum ‘N’Joy’

Cunoscut și ca: N’Joy Pothos

Familie: ARACEAE

scara de îngrijire: 9/10

N’Joy Pothos este foarte ușor de îngrijit și îl recomand cu căldură dacă ești la început de drum.

lumină

Epipremnum N’Joy se bucură foarte mult de o lumină indirectă puternică😉. Plantele variegate au nevoie de puțin mai multă lumină decât plantele verzi în general. Dar ai grijă să nu-l expui direct la soare, deoarece acest lucru va provoca arsuri pe frunze.

Lumina moderată spre scăzută nu este ideală pentru această plantă, așa că dacă locuința ta nu este foarte luminoasă, poți să-ți ajuți planta cu lumini de creștere (grow lights). Le-am testat și funcționează. Mai multă lumină, chiar dacă este artificială, este întotdeauna o idee bună.

udare

N’Joy Pothos poate fi udat o dată pe săptămână în perioadele mai calde și o dată la 10-14 zile în timpul iernii. Pentru că locuința mea este puțin mai răcoroasă, las substratul să se usuce aproape complet înainte de a uda din nou.

Cel mai bine este să nu uzi în exces această plantă, deoarece te vei confrunta mai târziu cu putrezirea rădăcinilor (root rot). Nu e deloc drăguț să tratezi asta, dar vom avea un articol diferit despre cum să faci fată root rot-ului destul de curând.

temperatură

Temperatura medie este excelentă pentru Epipremnum Aureum N’Joy. Orice între 20-26°C va fi ok. Aș sfătui să nu lași temperaturile să scadă sub 15°C deoarece, frigul pe perioadă îndelungată va provoca un soc plantei (chiar dacă nu va apărea imediat).

umiditate

Umiditatea medie spre ridicată este excelentă pentru această plantă. Dacă îi poți oferi 50% sau mai mult, planta ta va fi fericită. Sunt șanse ca umiditatea medie a casei tale să fie suficient de bună, așa că nu m-aș stresa în legătură cu achiziția unui umidificator.

fertilizare

Fertilizează Epipremnum N’Joy o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație, iar iarna poți lua o pauză. Temperatura mai rece, înseamnă de obicei repaus la majoritatea plantelor și, în acest timp, planta nu are nevoie de fertilizator.

Dacă N’Joy Pothos încă e activă în timpul iernii, îl poți “hrăni” în continuare. Te încurajez să folosești o soluție un pic mai diliată și să fertilizezi mai rar (cam o dată la două luni sau mai mult).

Folosesc un raport NPK de 10-10-10, dar am utilizat și alte rapoarte în trecut și planta a fost în regulă. Dacă ai în casă ceva mai bogat în azot (N), azotul promovează dezvoltarea frunzelor, așa că și acest raport NPK este o opțiune grozavă.

substrat

Îmi place un amestec “aerat” pentru orice plantă de apartament, iar pentru N’Joy Pothos folosesc un mix pe bază de fibră de cocos, perlit și scoarță de pin. Nu poți da niciodată greș cu acest amestec, mai ales dacă îți place să-ți uzi plantele.

De asemenea, poți utiliza un amestec bazat pe 50% pământ obișnuit pentru plante de apartament și 50% perlit. Nu aș folosi doar pământ simplu, deoarece este prea greoi pentru rădăcini. De asemenea, va reține apa pentru perioade mai lungi de timp, iar șansele de root rot cresc considerabil.

plastic versus teracotă

N’Joy Pothos se descurcă excelent în ambele tipuri de ghivece. În afară de estetică, singura diferență majoră este că teracota este poroasă și ajută apa să se evapore mai repede decât plasticul, iar asta înseamnă că va trebui să uzi planta puțin mai des.

schimbarea ghiveciului

Cel mai bine este să transplantezi numai dacă este super necesar. Dacă rădăcinile cresc prin găurelele de drenaj sau dacă tragi ușor de planta și se desprinde repede de ghiveci și îi vezi rădăcinile înghesuite, atunci este timpul să schimbi ghiveciul.

Încearcă să transplantezi numai atunci când planta are nevoie. Deranjarea frecventă a rădăcinilor va provoca stres asupra plantei și vei rupe și multe rădăcini.

Când este timpul să schimbi ghiveciul, alege unul doar puțin mai mare decât precedentul și adaugă mixul tău preferat de substrat. Este grozav dacă îti poți transplanta Epipremnum N’Joy în timpul verii, dar nu este necesar 100%. Perioadele de timp mai calde vor ajuta rădăcinile să se recupereze mai repede.

Epipremnum Aureum N’Joy în ghiveci ceramic

propagare

N’Joy Pothos poate fi înmulțit cel mai bine prin butași în apă (stem cuttings). Această metodă este foarte sigură pentru începători și ai și un sentiment plăcut când vezi cum încep rădăcinile să se dezvolte sub apă. De asemenea, poți plasa butașii direct în sol, deși nu prea îmi place această metoda, mai ales în timpul iernii.

O altă modalitate este prin wet sticks (butași de tulpină fără frunze), plasate în recipiente curate într-o pungă zip. Și ultima metodă (ușoară) este prin marcotaj aerian, despre care vom vorbi mai târziu.

paraziți

Singura dată când am crezut că am observat o problemă la N’Joy Pothos, a fost cauzată de păianjenul acarieni (spider mites). „Am crezut”, pentru că pânză de păianjen pe care am văzut-o putea fi ușor confundată cu praf 🤔

Cel mai bine este să verifici planta înainte de fiecare udare pentru a evita orice infestație masivă.

toxicitate

N’Joy Pothos nu este pet friendly, poate provoca iritații și te sfătuim să-l ții departe de animalele de companie.

alte lucruri de menționat

N’Joy Pothos poate fi confundat cu Glacier Pothos, Pearls & Jade Pothos sau chiar Manjula Pothos (deși, ultimul este cel mai diferit). Glacier Pothos și Pearls & Jade Pothos sunt mai frecvente în SUA, iar aici, în Europa, N’Joy Pothos este cel mai popular.

Deoarece primele trei sunt atât de asemănătoare și greu de diferențiat, poți cumpăra cu ușurință un ghiveci etichetat ca „N’Joy Pothos” și să primești de fapt un amestec de Pothos, ceea ce e destul de drăguț 💚

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️