Neon Pothos: Ghid complet de îngrijire

Epipremnum Aureum „Neon” sau simplu Neon Pothos este una dintre cele mai bune plante pentru a începe călătoria ta pe tărâmul plantelor. Numele se explică de la sine, frunze verzi neon și great vibes.

Denumire științifică: Epipremnum Aureum ‘Neon’

Cunoscut și ca: Neon Pothos, Devil’s Ivy, Money Plant

Familie: ARACEAE

Dacă îți place mai mult conținutul video, avem chiar aici acest ghid în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Neon Pothos este foarte ușor de îngrijit și cu siguranță vom recomanda această plantă pentru începători.

lumină

Neon Pothos are nevoie de puțin mai multă lumină decât fratele lui Golden Pothos. Cu cât culoarea frunzei este mai deschisă, de obicei, cu atât are nevoie de mai multă lumină. Lumina indirectă puternică este calea de urmat.

Am încercat să-l cresc cu lumină medie, iar frunza își schimbă culoarea (am uitat total să menționez asta în video). Deci frunzele vor deveni mai “șterse”, în loc de acea culoare neon radiantă cu care suntem obișnuiți. Este grozav dacă îți poți ajuta planta cu lumini artificiale în caz că locuința ta este prea întunecată.

udare

Udă Neon Pothos o dată pe săptămână în timpul verii și o dată la 10-14 zile în timpul iernii. Dacă locuința ta este mai rece, ar trebui să uzi mai puțin și mai rar în general.

Doar pentru a fi sigur, verifică solul de fiecare dată înainte de a uda. Primii 3-4 cm din substrat ar trebui să se simtă uscați, iar în timpul iernii, poți chiar lăsa substratul să se usuce complet.

temperatură

Neon Pothos preferă temperatura medie. Orice între 20-26°C sau puțin mai mult este grozav. Nu îți lăsa planta la răcoare. Orice temperatura sub 15°C poate deteriora frunzișul, rădăcinile și planta în totalitate.

umiditate

Umiditatea medie a locuinței este suficient de bună pentru ca Neon Pothos să fie fericit. Dacă poți face ca umiditatea să fie mai mare de 50% este grozav. Această plantă este adaptabilă însă și va crește aproape peste tot.

exemplar fericit de Neon Pothos

fertilizare

Poți fertiliza Neon Pothos o dată pe lună în timpul sezonului de creștere. Dacă planta trece prin repaus în timpul iernii, nu este nevoie de fertilizare. Cu toate acestea, dacă Neonul tău este încă în creștere, o poți “hrăni” în continuare (cu o soluție mai diluată și ceva mai rar, poate o dată la două luni).

Folosesc un raport NPK de 10-10-10, dar am încercat diferite rapoarte în trecut și dacă ai un fertilizant ceva mai bogat în azot („N” din NPK), ar trebui să funcționeze la fel de bine. Azotul ajută la dezvoltarea frunzelor și va promova o creștere mai rapidă.

substrat

Deoarece Neon Pothos este mai deschis la culoare decât Golden Pothos, aș recomanda un amestec foarte aerat. Un mix cu un conținut de fibră de cocos, perlit și scoarță de pin este grozav. Exagerez cu scoarța de pin pentru că iarna este aspră într-un apartament fără centrală, dar dacă locuința ta este în limita normalului, nu mi-aș face griji.

Un alt amestec pe care îl poți face este cu substrat obișnuit pentru plante de apartament, puțină turbă și perlit (în cantități egale). Nu se recomandă numai pământul obișnuit, deoarece este de obicei prea greu pentru rădăcini. Poate duce la putrezirea rădăcinilor, mai ales dacă îți place să uzi plantele.

plastic versus teracotă

Poți crește Epipremnum Aureum Neon atât în plastic, cât și în teracotă. Reține că teracota este poroasă și ajută apa să se evapore mai repede, aceasta este singura mare diferență.

schimbarea ghiveciului

Cel mai bun semn de căutat este când rădăcinile trec prin găurile de drenaj. Neon Pothos crește destul de rapid dacă primește lumină adecvată și ar putea avea nevoie de replantare din când în când.

Alege un ghiveci puțin mai mare decât precedentul, adaugă amestecul tău favorit de substrat și gata. Este grozav dacă îți poți transplanta planta în timpul sezonului de creștere, deoarece rădăcinile se vor recupera mai repede după “daune” (nu este 100% necesar, dacă planta ta crește ca nebuna în timpul iernii, poți să îi schimbi ghiveciul fără probleme).

propagare

Dacă ești începător în privința propagării, cea mai sigură metodă este prin tăierea tulpinii. Taie Neon Pothos în segmente care conțin cel puțin un nod, pune-le în apă și așteaptă. În câteva zile/săptămâni, vei începe să observi rădăcini noi.

O altă modalitate este prin butași de tulpină fără frunze, iar această metodă este grozavă de utilizat dacă Neon Pothos a “chelit” din cauza lipsei de lumină, iar tulpina a rămas fără frunze.

Poți înmulți această plantă și prin butași de tulpină direct în sol sau prin marcotaj aerian, dar mai multe despre asta într-un articol viitor.

paraziți

Am avut probleme cu acarienii (spider mites) și trips (thrips) pe Neon Pothos. Cu cât îi observi mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare a plantei. O infestare masivă nu necesită doar timp pentru tratament, ci și epuizare mentală, așa că cel mai bun sfat este să îți verifici planta la fiecare udare.

toxicitate

Din păcate, Neon Pothos nu este pet friendly. Te rugăm să ai grijă dacă animăluțului tău de companie îi place să mestece lucruri.

variegație întâmplătoare la Neon Pothos

fun fact:

Este posibil să observi mici variegații întunecate pe unele frunze de Neon Pothos. Variegația de acest fel se numește “sport variegation” și este complet întâmplătoare. Bănuiesc că poate fi cauzată de vreo mutație sau de lipsa luminii.

Știu că unii iubitori de plante preferă să aibă doar frunze obișnuite de Neon Pothos, însă pe mine nu mă deranjează variegația, mi se pare chiar super drăguță.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️