Monstera Siltepecana: Ghid complet de îngrijire

Monstera Siltepecana este una dintre plantele mele preferate, îmi place cum arată, îmi place cât de repede crește, îmi place să o înmulțesc, îmi place totul despre ea. 😍

Denumire Științifică: Monstera Siltepecana

Cunoscută și ca: Silver Monstera

Familie: ARACEAE

Dacă îți place conținutul video mai mult, avem aici versiunea acestui ghid de îngrijire (în limba engleză):

scara de îngrijire: 9/10

Este aproape perfectă, i-aș da un 10/10, dar s-ar putea să fiu părtinitoare pentru că o iubesc atât de mult. Nu am întâmpinat nici o problemă cu această plantă, și o recomand oricui. Monstera Siltepecana iubește viața.

lumină

Monstera Siltepecana iubește lumina indirectă puternică. Va crește ca nebuna dacă lumina este potrivită. Și crește foarte bine și sub lumini artificiale (grow lights). Este o plantă care are un model de creștere similar cu Epipremnum Cebu Blue, de exemplu.

Lumina este foarte importantă pentru Monstera Siltepecana, iar lipsa acesteia poate provoca îngălbenirea frunzelor. Dacă vezi acest semn, încercă să o plasezi în altă parte sau să o ajuți cu lumini artificiale.

Monstera Siltepecana sub lumini artificiale de creștere

udare

Silver Monstera preferă ca solul să fie aproape uscat înainte de udare. Poți să o uzi o dată pe săptămână în perioadele mai calde și o dată la 10-14 zile în timpul iernii.

Excesul de apă poate duce la putrezirea rădăcinilor, așa că nu-i oferi prea multă dragoste. Verifică solul de fiecare dată înainte de udare.

temperatură

Monstera Siltepecana prosperă la temperaturi medii, orice între 20-25°C este grozav. A mea crește la 22-23°C și îi merge de minune.

Orice ai face, să nu lași temperaturile să scadă sub 15°C prea mult timp. În general, astfel de plante nu se descurcă bine în camerele mai reci, iar frunzele pot avea de suferit.

umiditate

Monstera Siltepecana preferă umiditatea crescută. Ceva peste 60% îți va oferi rădăcini aeriene perfecte pentru înmulțire.

Se poate adapta la umiditatea medie, dar nu am recomanda ceva sub 40%. Daca aerul este uscat, iți poti ajuta plantele cu un umidificator.

rădăcinile aeriene de Monstera Siltepecana promovate de umiditatea crescută (>60%)

fertilizare

Silver Monstera poate fi fertilizată în fiecare lună în timpul sezonului de vegetație. Cel mai bine este să folosești un îngrășământ echilibrat, cu un NPK de 10-10-10. Sau un îngrășământ obișnuit pentru plante verzi se va descurca bine.

Îmi fertilizez Monstera Siltepecana și în timpul iernii, pentru că nu se oprește din creștere. 😍 Deoarece temperaturile camerei sunt mai scăzute în această perioadă, folosesc un îngrășământ mai diluat pentru orice eventualitate.

substratul

Un amestec simplu pentru Monstera Siltepecana poate fi făcut din fibră de cocos, perlit și scoarță de pin (în cantități egale). Substratul trebuie să scurgă rapid apa. Monstera Siltepecana nu este iubitoare de apă în exces, așa că solul ar trebui să dreneze cât mai bine posibil.

plastic versus teracotă

Monstera Siltepecana poate trăi foarte bine atăt în plastic cât și teracotă. Este doar o chestiune de preferință.

Dacă alegi teracota, asigură-te că verifici solul mai des. Fiind un material poros, teracota ajută apa să se evapore mai repede, deci planta va trebui udată mai frecvent.

pui de Monstera Siltepecana crescând în ghiveci de plastic

schimbarea ghiveciului

Monstera Siltepecana crește destul de repede, așa că verifică găurelele de drenaj de rădăcini vizibile. Odată ce rădăcinile sunt crescute în afara ghiveciului, este în regulă să schimbi ghiveciul.

Alege un ghiveci doar puțin mai mare deoarece rădăcinile nu se vor simți bine într-o “casă” prea mare.

Dacă tocmai ai cumpărat planta, te rugăm să aștepți cel puțin o lună înainte de a schimba ghiveciul. Nu este indicat ca plantele să fie transplantate imediat după ce au schimbat mediul. Provoacă mai mult stres care ar fi putut fi evitat.

rădăcini de Monstera Siltepecana – semn că trebuie schimbat ghiveciul

propagare

Metoda mea preferată de înmulțire este prin butași de tulpină. Taie tulpina în segmente care conțin cel puțin un nod, pune-le în apă și așteaptă ca magia să se întâmple.

Rădăcinile aeriene sunt de mare ajutor în acest caz. Sau în cazul înmulțirii direct în sol (mușchiul de sphagnum sau fibra de cocos sunt grozave pentru asta).

propagare în apă a Monsterei Siltepecana

paraziți

Nu am întâmpinat probleme cu Monstera Siltepecana, dar dacă ar fi să aleg una, poate că tripșii (thrips) sau păduchii lânoși (mealy bugs) ar putea începe să te provoace.

Dacă nu îl avem deja, vom scrie un articol despre fiecare dăunător enervant și despre cum să-i tratăm. Până atunci, verifică planta de fiecare dată când o uzi pentru a-i observa la timp pe nenorociții ăia mici.

toxicitate

Din păcate, Monstera Siltepecana este toxică pentru prietenii noștri de companie. În caz de ingerare, te rugăm să contactezi medicul veterinar local. Poate provoca iritații, greață sau alte reacții adverse.

alte trucuri care s-ar putea să îți placă

  • Umiditatea este cheia pentru Monstera Siltepecana. Nu am văzut niciodată atât de multe rădăcini aeriene pe o plantă de această dimensiune până acum și ador asta!
  • Crescută pe tutori/araci de mușchi (de sphagnum sau moss poles), Monstera Siltepecana ar putea arăta cu totul diferit. Acele frunze argintii pe care le vedem noi sunt juvenile. Frunzele mature sunt fenestrate și deloc argintii. Totuși, este foarte greu să obții asta în interior, dacă nu ai toate răspunsurile.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️