Monstera Adansonii: Ghid complet de îngrijire

Monstera Adansonii este o plantă ușor de îngrijit și din ce în ce mai ușor de găsit și pe la noi. Pentru mine Monstera Adansonii este una dintre cele mai ușoare plante de propagat, dezvoltându-se mai repede decât alte specii de plante.

Dacă îți plac și ție frunzele cu fenestrații și fine la atingere, Monstera Adansonii este cu siguranță una dintre plantele pe care trebuie să le ai în colecție.

Denumire Științifică: Monstera Adansonii

Cunoscută și ca: Monstera Monkey Leaf, Monstera Monkey Mask, Monkey Plant, Adanson’s Monstera, Swiss Cheese Plant, Five Holes Plant

Familie: ARACEAE

Dacă preferi conținutul video (în limba engleză), găsești aici ghidul de îngrijire pentru Monstera Adansonii:

scara de îngrijire: 9/10

Monstera Adansonii este foarte ușor de îngrijit, recomandată și pentru începători

lumină

Ca aproape orice plantă din grupul monsterelor, Monstera Adansonii sau Monstera Monkey Leaf preferă amplasarea în lumina indirectă din abundență. Monstera Adansonii poate fi așezată în orice spațiu al casei, ferită de razele directe ale soarelui, iar dacă ai o locuința mai puțin luminoasă, o poți ajuta în dezvoltare prin lumini de creștere.

Din ce am experimentat, Monstera Adansonii crește cel mai bine într-un mediu mai luminos, iar dacă o găsești pe undeva încadrată în categoria „supraviețuiește și în apartamente întunecate” nu te-aș sfătui să o iei spre îngrijire, decât în cazul în care se poate suplimenta lumina slabă cu lumina artificială (minim 8-10 ore pe zi).

udare

Monstera Adansonii se poate uda o dată pe săptămâna în perioada vegetativă (primăvară-vară), iar în perioada rece (toamnă-iarnă) se recomandă rărirea intervalului la 10-14 zile.

Eu am avut pe perioada iernii o temperatură mai scăzută în casă și am udat-o cam la două-trei săptămâni, dar în funcție de condițiile tale din locuința, unde poate există centrală termică, Monstera Adansonii se poate uda și la 10 zile.

Ce e de reținut este că udatul în exces duce mai întâi la îngălbenirea frunzelor, apoi la putrezirea rădăcinilor (root rot) și inevitabil la moartea plantei dacă nu se acționează din timp. Pentru a asigura o udare corectă, poți testa cu degetele nivelul de umezeală din sol, iar dacă simți urme de substrat pe degete, nu e cazul să uzi plantă. Pentru Monstera Adansonii se lasă substratul să se usuce aproape complet între udări.

frunze afectate de putrezirea rădăcinilor (root rot)

temperatură

Medie. Ca un ghid aproximativ, Monstera Adansonii poate fi ținută la temperaturi cuprinse între 20-26°C. Important este ca temperatura permanentă să depașească 15°C pentru a minimiza riscul deteriorării foliajului (și plantele pot avea degerături heh).

Cu cât temperatura de afară scade, cu atât se udă și mai rar.

umiditate

Monstera Monkey Leaf preferă o umiditate medie spre crescută, fiind o plantă cu origini tropicale. Dacă știi că în locuința ta, aerul este uscat, poți amplasa un umidificator în preajma plantei, (sau planta în jurul unui umidificator 😅) însa nu este 100% obligatoriu.

Umiditatea crescută ajută pentru a reduce riscul apariției anumitor paraziți precum acarienii (păianjenii plantelor sau spider mites).

fertilizare

Monstera Adansonii se fertilizează o dată pe lună în perioada vegetativă, când planta are nevoie de nutrienți în dezvoltare.

Iarna se oprește fertilizarea dacă planta intra în stare de repaos vegetativ (nu mai produce frunze noi). Însă în multe situații, Monstera Adansonii se dezvoltă în continuare și iarna, iar în acest caz se poate fertiliza mai rar, spre exemplu o dată la doua luni.

Dacă folosești un fertilizator chimic lichid, utilizează o cantitate mai mică decât cea recomandată și la un interval mai mare de timp decât cel inscripționat pe ambalaj. Multe plante vin deja fertilizate de la producător și vrem să evităm pe cât se poate fertilizarea în exces.

Ca un ghid estimativ, poți folosi un fertilizator cu o concentrație NPK echilibrată, cum ar fi 10-10-10, însă orice fertilizator ai avea la îndemână, este în regulă pentru început.

substratul

Deoarece Monstera Adansonii nu se ințelege bine cu apa în exces, aceasta preferă un substrat care realizează foarte bine drenarea apei și nu rămâne umed o perioadă mare de timp.

Un mix pe care îl folosesc cu succes este alcătuit din fibră de cocos (coco coir), perlit și scoarță de pin, în cantități egale. Acest amestec este foarte usor și aerat și se usucă relativ repede, nelăsând planta să se înece în apa. Se poate adăuga în mix atât substrat organic cât și cărbune activ pentru un plus de nutrienți.

Ar fi indicat ca Monstera să nu se planteze doar în substrat organic sau pământul clasic de plante, deoarece acesta nu va asigura singur un drenaj atât de bun precum un mix din mai multe „ingrediente”. Cu cât mixul este mai aerat, cu atât mai bine pentru sănătatea rădăcinilor.

plastic versus teracotă

Din experiența mea, am reușit să cresc Monstera Adansonii atât în ghivece de plastic, cât și în cele de teracotă. Dacă preferi a doua variantă, substratul trebuie verificat mai des, deoarece teracota ajută la evaporarea mai ușoară a apei.

cum se îngălbenesc frunzele dacă uităm să udăm Monstera Adansonii (care prin coincidență este în teracotă)

Orice tip de ghiveci ai alege, nu uita de găurelele de drenaj care sunt esențiale pentru bunăstarea rădăcinilor. Eu imi țin plantele mari în ghivece de plastic, iar cele mici in ghivece de teracotă (nu de alta, dar sunt destul de stângace și ghivecele grele ar fi un mare minus pentru siguranța plantelor mele).

schimbarea ghiveciului

Daca ai achiziționat de curând o Monstera Adansonii și ai in minte ghiveciul perfect pentru ea, recomandat este să aștepți o perioadă (măcar o lună) pentru a lăsa planta să se aclimatizeze cu noul mediu. Astfel se evită un stres si mai mare, primul șoc fiind schimbarea mediului plantei (din magazin la tine acasă), iar al doilea fiind și schimbarea substratului care ar putea duce la ruperea rădăcinilor și alte probleme.

Dacă ai planta de ceva vreme și s-a dezvoltat îndeajuns încât să fie mutată într-un ghiveci mai mare (adică poți vedea rădăcinile cum ies din găurelele de drenaj), iți recomand să o transplantezi în perioada caldă, deoarece șansele de a rămâne sănătoasă sunt mai ridicate. Spre exemplu, există riscul ruperii rădăcinilor, care se pot reface mult mai ușor în perioada vegetativă decât în cea de repaos.

Fun fact: Este posibil ca atunci când transplantezi pentru prima oară o Monstera Adansonii, să observi că planta a fost legată cu un elastic fix deasupra radacinilor (ca în poză). Se practică acest lucru pentru a face planta să pară mai deasă, însă ar fi indicat să elimini elasticul înainte de a muta planta în alt ghiveci, pentru a lăsa rădăcinile să respire.

elasticul adăugat la baza plantei de anumiți producători

propagare

Monstera Monkey Leaf se propagă cel mai ușor în apă, iar pentru a face asta avem nevoie de segmente din tulpină care conțin cel putin o frunză și un nod cu un mugure vegetativ lateral/axilar și de un recipient curat cu apă (preferabil din sticlă).

mugurele axilar inactiv la Monstera Adansonii

Poți propaga monstera direct în sol (prin aceeași metodă), însă eu prefer să văd rădăcinile crescând înainte să mut planta în ghiveci.

De asemenea Monstera Adansonii se poate propaga și prin marcotaj aerian (air layering).

paraziți

Un parazit care poate aduce probleme poate fi păduchele lânos (mealy bug) care poate fi înlăturat relativ ușor față de alți dăunători.

așa arată o Monstera Adansonii infestată de păduchi lânoși (mealy bugs)

O altă problemă poate fi virusul mozaic care acționează din interior, că un “cancer”, fiind posibilă depistarea lui doar când a provocat deja daune frunzelor.

Nu este motiv de îngrijorare, deoarece sunt destul de rare cazurile în care Monstera Adansonii prezintă cu adevărat virusul mozaic, de multe ori, urmele dubioase de pe frunze sunt cauzate din lipsa anumitor nutrienți sau de la alte infecții fungice mai ușor de tratat.

toxicitate

Monstera Adansonii nu este pet frienly, iar ingerarea frunzelor poate provoca arsuri, umflături sau iritații. E recomandat să ferești planta de orice patruped explorator.

alte trucuri care s-ar putea să îți placă

  • Cu ajutorul unui arac / tutore de cocos (sau de sphagnum moss) Monstera Adansonii poate dezvolta rădăcini aeriene care ajută în creșterea frunzelor, devenind mai mari în dimensiune. Acest lucru este încurajat dacă menținem aracul ușor umed pentru ca rădăcinile aeriene să crească și să se agațe de arac.
  • Tot la capitolul frunze, dacă observi că Monstera Adansonii se dezvoltă încet și cu frunze mici, sau pe unele tulpini nu există deloc frunze, înseamnă că planta nu primește îndeajuns de multă lumină și trebuie mutată într-un mediu mai luminos sau pozitionată sub o sursă artificială de lumină.
  • Rotește Monstera Adansonii de fiecare dată când o uzi, astfel te asiguri că fiecare frunză primește lumină, iar planta crește uniform.
  • Poate sună mai puțin academic, însă poți dușa Monstera Adansonii o dată pe lună pentru a curăța praful care se așază pe frunze. Astfel ajutăm fotosinteza să se realizeze mai ușor și plantele sunt mai fericite.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️