Mini Monstera: Ghid complet de îngrijire

Prima dată când am avut această plantă, am pierdut-o din cauza stresului de transport. M-a oprit asta să cumpăr alta? Nici gând! Mini Monstera este una dintre preferatele noastre și astăzi vom împărtăși cum am reușit să o creștem.

Denumire Științifică: Rhaphidophora Tetrasperma

Cunoscută și ca: Mini Monstera, Monstera Minima, Philodendron Ginny, Philodendron Piccolo

Familie: ARACEAE

Dacă preferi formatul video, aici avem ghidul complet de îngrijire în limba engleză:

scara de îngrijire: 8/10

Rhaphidophora Tetrasperma este o plantă grozavă odată ce înveți de ce are nevoie.

lumină

Mini Monstera are nevoie de multă lumină indirectă puternică. Dacă nu primește suficientă lumină, fie se oprește din creștere, fie se dezvoltă cu frunze minuscule și chinuite 😅.

Dacă nu ai suficientă lumină în locuință, o poți ajuta cu lumini de creștere (grow lights). Odată ce este mulțumită de lumina pe care o primește, Rhaphidophora Tetrasperma va crește masiv.

Un semn că Mini Monstera primește lumină adecvată este fenestrarea frunzelor. Dacă lumina nu e suficientă, frunzele vor reveni la forma lor juvenilă.

frunze juvenile de Rhaphidophora Tetrasperma

udare

Poți uda Rhaphidophora Tetrasperma de fiecare dată când solul este aproape uscat. Eu o ud pe a mea o dată pe săptămână în timpul verii și o dată la două-trei săptămâni în timpul iernii.

Când am primit prima mea Mini Monstera prin curier, solul era foarte umed și rece. Acest lucru a dus la putrezirea rădăcinilor (root rot), dar atunci nu știam prea multe despre acest fenomen. Ceea ce vreau să spun este: te rog să nu uzi în exces planta. Rădăcinile ei sunt foarte sensibile.

așa arată o frunză de Mini Monstera udată în exces

temperatură

Temperatura medie este excelentă pentru Mini Monstera. Pe a mea o cresc la aproximativ 23-24°C și o temperatură asemănătoare este perfectă. Nu lăsa să scadă sub 15°C. Acest lucru duce de obicei la putrezirea rădăcinilor (root rot).

umiditate

Rhaphidophora Tetrasperma preferă puțin mai multă umiditate. Dacă în locuința ta umiditatea este în jur de 60% sau mai mult, este grozav, dar, fii fără griji, această plantă este destul de adaptabilă. Poate crește la umiditate medie, dar dacă o poți ajuta cu mai mult, va dezvolta rădăcini aeriene numai bune de pus la propagat.

rădăcini aeriene de Mini Monstera care favorizează propagarea acesteia

fertilizare

Poți fertiliza Mini Monstera o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. De obicei nu fertilizez pe timpul iernii, dar dacă locuința ta este caldă și primitoare, o poți fertiliza în continuare. Cu un fertilizator mai diluat, poți hrăni planta o dată la două luni.

Folosesc un raport NPK de 10-10-10 sau 20-20-20 pentru a promova o creștere sănătoasă peste tot (frunze, tulpini, rădăcini). Un îngrășământ obișnuit pentru plante de apartament este de asemenea grozav. Orice ai în casa ta, va face treabă.

substratul

De când am avut probleme cu root rot, îmi place să creez pentru toate plantele mele un amestec foarte ușor pentru a ajuta apa să se scurgă rapid. Pentru Rhaphidophora Tetrasperma folosesc fibră de cocos, perlit și scoarță de pin în cantități egale. Aceasta este o opțiune excelentă pentru a ajuta apa să… dispară.

Te sfătuim să nu folosești doar substrat obișnuit pentru această plantă, deoarece scade șansele de supraviețuire. Dacă nu poți folosi altceva, ia în considerare un amestec de 50/50 perlit și substratul pe care îl ai la îndemână. Perlitul va ajuta foarte mult rădăcinile.

Mini Monstera va “cheli” din cauza lipsei de lumină

plastic versus teracotă

Rhaphidophora Tetrasperma este grozavă atât în ghivece de plastic, cât și în teracotă. Prefer plasticul pentru plantele mai mari și teracota pentru cele mai mici. Dar asta se datorează faptului că nu pot ridica mult 😇.

Dacă alegi teracota în locul plasticului, asigură-te că verifici solul mai des. Teracota este excelentă pentru a face apa să se evapore rapid, așa că va fi nevoie să ajustezi puțin programul de udare.

schimbarea ghiveciului

Rhaphidophora Tetrasperma își va dori o nouă “casă” atunci când ghiveciul actual este copleșit. Rădăcinile care ies din găurile de drenaj sunt un semn grozav de căutat.

Poți schimba ghiveciul oricand este nevoie, preferat este în perioada de vegetație dar nu și obligatoriu. Când planta este în perioada de vegetație, rădăcinile care se rup în timpul transplantării se pot recupera mai rapid. Alege un ghiveci doar puțin mai mare decât actualul și fă magie ✨.

propagare

Există mai multe moduri de a vă propaga Mini Monstera și cea mai bună pentru mine a fost cu butași în apă. Taie planta în segmente care conțin cel puțin un nod, pune-le în apă și rădăcinile își vor face apariția.

Poți înmulți planta și prin butași de tulpini fără frunze. Vei avea nevoie de niște mușchi de sphagnum sau fibre de cocos și un recipient curat. După ce ai pus nodurile pe substratul ales, pune recipientul într-o pungă zip. Deschide punga din când în când pentru a evita formarea mucegaiului/putrezirii și vei crește plante noi destul de ușor.

rădăcini de Mini Monstera propagată în apă

paraziți

Nu am avut nici un dăunător pe Mini Monstera mea până acum, dar tripsii (thrips) sau acarienii (spider mites) pot fi o amenințare. Cel mai bine este să inspectezi planta de fiecare dată când o uzi pentru a identifica orice problemă la timp.

toxicitate

Rhaphidophora Tetrasperma nu este pet friendly și poate provoca iritații. Te rugăm să o ții departe de orice animal drăguț de companie.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️