Epipremnum Aureum Marble Queen: Ghid complet de îngrijire

Marble Queen Pothos este una dintre cele mai drăguțe plante de adăugat la colecție. Este foarte asemănătoare cu Golden Pothos-ul comun, cu excepția faptului că variația sa este ceva mai intensă 🤩

Denumire Științifică: Epipremnum Aureum ‘Marble Queen’

Cunoscut și ca: Marble Queen Pothos, Scindapsus aureus ‘Marble Queen’

Familie: ARACEAE

scara de îngrijire: 8/10

Această plantă primește un 8 doar pentru că are nevoie de puțin mai multă lumină pentru a fi fericită.

lumină

Marble Queen Pothos are nevoie de ceva mai multă lumină decât un pothos obișnuit pentru a fi fericită. Uneori este o plantă dificilă pentru că există posibilitatea să își piardă de tot variegația . Am avut plante care au fost ținute în lumină medie și au devenit complet verzi.

De aceea te-aș sfătui să oferi acestei plante cea mai bună lumină indirectă posibilă. Nu necesită soare direct, ci lumină filtrată. Dacă nu ai această posibilitate, ia in considerare folosirea luminilor de creștere pentru plante.

lipsa variegației la Epipremnum Marble Queen

udare

Poți uda Marble Queen Pothos odată ce substratul este aproape sau complet uscat. De obicei o ud pe a mea o dată la 10 zile vara și 14-21 de zile iarna, în funcție de cât de mare este ghiveciul plantei.

Această plantă preferă cu siguranță să fie udată mai rar decât în exces. Ar putea dezvolta și edemă dacă nu primește lumină suficientă și nu poate absoarbe apa corect.

Verifică solul înainte de fiecare udare, astfel încât să poți păstra rădăcinile fericite.

temperatură

Temperatura medie este potrivită pentru această plantă. Orice temperatura peste 20°C ar trebui să fie în regulă. Nu lăsa planta la temperaturi scăzute (sub 15°C) pentru o perioadă îndelungată pentru a evita deteriorarea frunzelor și a rădăcinilor!

umiditate

Cu cât mai ridicată, cu atât mai bine. Umiditatea ridicată (peste 60%) va promova o creștere sănătoasă și vei observa cum se dezvoltă și niște rădăcini aeriene frumoase (semn că planta o duce bine) . Dacă în locuința ta este în jur de 50% umiditate, planta se va adapta fără probleme.

fertilizare

Poți fertiliza Marble Queen Pothos o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. În timpul iernii, majoritatea plantelor trec în repaus și nu mai e nevoie să le “hrănești”. Cu toate acestea, dacă planta ta este încă activă, o poți fertiliza, dar cu o soluție mai diluată și puțin mai rar (o dată la două luni sau mai mult).

Folosesc un raport NPK de 10-10-10 sau orice raport mai mare în azot (N) (care promovează creșterea sănătoasă a frunzelor).

substrat

Epipremnum Marble Queen preferă un substrat “aerisit” care drenează rapid apa. O opțiune bună este să folosești o parte fibră de cocos cu o parte perlit și o parte scoarță de pin. Scoarța de pin ar putea fi opțională, dar îmi place să o folosesc pentru a face solul mai usor. Ajută la menținerea rădăcinilor fericite pe termen lung.

De asemenea poți utiliza un amestec 50/50 de pământ obișnuit pentru plante de apartament și perlit, dacă este mai accesibil. Orice îți place să folosești, asigură-te că solul nu rămâne umed o perioadă mai lungă de timp pentru a evita putrezirea rădăcinilor (root rot).

putrezirea rădăcinilor la Marble Queen Pothos

plastic versus teracotă

Această plantă poate crește armonios atât în plastic cât și în teracotă. Așa că orice ai alege, Marble Queen Pothos se va adapta fără probleme.

Dacă îți place mai mult teracota, verifică mai des solul. Teracota este poroasă și ajută apa să se evapore mai repede, așa că planta ta va avea nevoie să fie udată ceva mai des.

schimbarea ghiveciului

Marble Queen Pothos poate fi transplantată atunci când rădăcinile ies din ghiveci. Pentru a te asigura, verifică încercând să îndepărtezi ușor substratul din ghiveci, iar dacă planta are rădăcinile înghesuite, e timpul!

Este mai sigur să transplantezi în timpul sezonului de vegetație, deoarece vei rupe rădăcini, iar acestea se vor recupera mai repede în perioadele mai calde.

Când schimbi ghiveciul, alege unul doar puțin mai mare, separă ușor rădăcinile (poți lăsa o parte din substratul original pe rădăcini, mai ales dacă este high quality) și plasează planta în noul ghiveci. Nu uita să uzi planta după.

propagare

Epipremnum Marble Queen poate fi propagată cel mai bine prin butași (cuttings). Taie tulpina în segmente care au cel puțin un nod viabil (dacă vezi un mugure axilar, este și mai bine). Pune butașii în apă sau direct în sol și așteaptă ca noile tale plante să crească.

O altă modalitate de a face acest lucru este prin marcotaj aerian sau wet sticks, dar aș alege aceste metode pentru plante mai pretențioase, deoarece aceasta este foarte ușor de propagat.

paraziți

Marble Queen Pothos ar putea fi susceptibilă la tripși (thrips), păianjeni acarieni (spider mites) sau păduchi lânoși (mealy bugs). Am avut tripși o dată pe o plantă, dar i-am depistat la timp și am făcut tratamentele potrivite.

Inspectează-ți planta la fiecare udare pentru a evita un dezastru masiv de dăunători mai târziu.

toxicitate

Epipremnum Marble Queen este toxică pentru animale așa că te rugăm să fii cu ochii în patru.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️