Epipremnum Aureum Manjula: Ghid complet de îngrijire

Epipremnum Manjula este una dintre speciile mele preferate de pothos, fiind nu doar frumoasă pentru ochi, dar și remarcabil de accesibilă. Și să recunoaștem, pare mai scumpă și mai rară decât este în realitate.

Denumire Științifică: Epipremnum Aureum ‘Manjula’

Cunoscut și ca: Manjula Pothos, Epipremnum Happy Leaf

Familie: ARACEAE

Dacă preferi conținutul video (în limba engleză), avem aici ghidul de îngrijire pentru această plantă:

scara de îngrijire: 9/10

Manjula Pothos este o opțiune excelentă dacă ești începător în lumea plantelor. Este o plantă care se poate îngriji usor și este super adaptabilă.

lumină

Aceast pothos are nevoie de multă lumină indirectă puternică. Ai grijă să nu o expui la soarele direct, deoarece acest lucru poate duce la arderea frunzelor (mai ales porțiunile albe). De asemenea, frunzele variegate sunt puțin mai sensibile la soare decât cele verzi 100%.

Dacă locuința ta nu beneficiază de multă lumină naturală, poți ajuta Happy Leaf Pothos cu lumini de creștere. Ele vor duce la o îmbunătățire semnificativă a ratei de creștere și vor face frunzele și mai fericite 😉

udare

Deoarece Manjula Pothos are o variegație mai pronunțată decât Golden Pothos (pothosul obișnuit), poți uda planta mai rar. În perioadele mai calde, udă planta o dată pe săptămână sau la fiecare 10 zile. În timpul iernii, poți extinde intervalul până la 10-14 zile (poate chiar mai mult, în funcție de mărimea ghiveciului).

Permite substratului să se usuce înainte de următoarea udare. În timpul iernii, acest proces va dura mai mult decât în timpul verii (dar probabil știi deja că aceasta este singura modalitate prin care pot evita putrezirea rădăcinilor). Manjula Pothos tolerează mai bine dacă mai uiți să o uzi decât supra udarea.

temperatură

Temperaturile moderate sunt cele mai potrivite pentru Manjula Pothos. Orice în jur de 20-26°C ar trebui sa fie ok. Este indicat să nu lași temperatura să scadă sub 15°C, deoarece acest lucru duce la deteriorarea frunzelor, a rădăcinilor… si nu numai.

umiditate

Happy Leaf Pothos se dezvoltă excelent într-o umiditate medie (50-60%). Cu cât este mai mare, cu atât mai bine pentru această plantă, deci cu siguranță o poți răsfăța cu umidificator, dar este foarte adaptabilă.

fertilizare

Poți fertiliza Manjula Pothos o dată pe lună în perioada de creștere. Iarna este în mod obișnuit asociată cu repaos vegetativ, deci dacă planta nu dă semne de dezvoltare, nu este nevoie să o fertilizezi. Cu toate acestea, dacă planta ta continuă să crească în timpul iernii, poți să o hrănești în continuare (mai rar totuși, poate o dată la două luni).

Pentru acest pothos, aș dilua puțin mai mult îngrășământul folosit decât este recomandat pe ambalaj. Din cauza variegației, frunzele se pot arde mai ușor dacă planta este supra-fertilizată.

Raportul NPK pe care îmi place să-l utilizez este de 10-10-10, dar am încercat și îngrășăminte mai bogate în azot în trecut, iar planta s-a comportat ok.

substrat

O alegere excelentă pentru Manjula Pothos este un amestec ușor care drenază apa rapid. Eu folosesc un amestec care conține fibră de cocos (coco coir), perlit și scoarță de pin.

Poți adăuga substrat obișnuit de plante de apartament, dar te sfătuiesc să nu-l folosești singur. Solul simplu de ghiveci este prea greoi și îndesat pentru rădăcini și duce la deteriorarea acestora. Dacă poți adăuga măcar perlit, va face o diferență semnificativă în privința drenării ușoare a apei.

plastic versus teracotă

Manjula Pothos se dezvoltă bine atât în ghivece de plastic, cât și în cele de teracotă. Dacă alegi teracota, asigură-te că verifici solul puțin mai des. Teracota este poroasă și ajută la evaporarea apei mai rapid, deci s-ar putea să ajustezi programul de udare.

schimbarea ghiveciului

Poți verifica dacă planta ta are nevoie de un un nou ghiveci dacă tragi ușor de ea, iese mult prea repede din ghiveci. Dacă nu mai este aproape deloc sol în ghiveci din cauza creșterii masive a rădăcinilor, atunci este timpul să o transplantezi.

Alege un ghiveci ușor mai mare decât cel anterior, adaugă amestecul tău preferat de sol și gata. Nu trece la un ghiveci mult mai mare, deoarece rădăcinile nu ar gestiona bine o cantitate mare de substrat. Aceasta poate duce la putrezirea rădăcinilor, ceea ce nu este deloc plăcut de tratat.

propagare

Manjula Pothos poate fi înmulțit prin butași în apă (stem cuttings). Aceasta este cea mai ușoară și sigură metodă. De asemenea, îl poți înmulți prin marcotaj aerian (air layering) sau prin tăierea butașilor și plasarea acestora direct în sol… dar eu nu am avut prea mult succes cu solul, așa că nu o recomand pentru începători.

O altă metodă de înmulțire este prin tăierea nodurilor fără frunze (wet sticks). Dacă planta ta crește “cheală”, o poți remedia tăind tulpinile în segmente care conțin cel puțin un nod. Plasează segmentele într-un recipient curat cu puțin mușchi de sphagnum, perlit sau fibră de cocos. Pulverizează-le cu puțină apă și pune-le într-o pungă zip. În câteva săptămâni vei avea plante noi cu care să te poți mândri.

paraziți

Acarienii plantelor (spider mites), păduchii lânoși (mealy bugs) și tripsii (thirps) pot afecta planta ta într-un anumit moment. Sau poate am avut pur și simplu ghinion (dar am avut noroc să-i observ la timp și să scap de ei cu efort minim).

Inspectează planta de fiecare dată când o uzi, aceasta este cea mai bună modalitate de a rezolva problema în stadiile incipiente. Infestările masive sunt mult mai greu de eliminat și ar putea pune în pericol mult mai multe plante.

toxicitate

Manjula Pothos nu este pet friendly și te sfătuim să o ții departe de orice animăluț curios.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️