Epipremnum Pinnatum: Ghid complet de îngrijire

Epipremnum Pinnatum este verișorul verde al lui Epipremnum Cebu Blue. La fel de frumos, Epipremnum Pinnatum crește rapid și dăruiește! 💗

Denumire științifică: Epipremnum Pinnatum

Cunoscut și ca: Tibatib, Dragon Tail Plant

Familie: ARACEAE

Dacă îți place mai mult conținutul video, avem chiar aici ghidul pentru Epipremnum Pinnatum în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Epipremnum Pinnatum este una dintre cele mai ușoare plante îngrijit. Recomand cu căldură această plantă noilor pasionați de plante.

lumină

Epipremnum Pinnatum preferă ca lumina sa să fie puternică și indirectă (la fel ca orice alt pothos). Vestea bună este că poate tolera și lumina medie datorită frunzelor sale. Frunzele verzi fără variegație înseamnă mai multă clorofilă, dar reține că va crește mult mai bine cu mai multă lumină.

Te poți asigura că planta ta are o sursă excelentă de lumină folosind lumini de creștere. Am încercat să cultiv Epipremnum Pinnatum cu lumină artificială și am avut succes, așa că nu trebuie să îți faci griji dacă locuința ta nu este suficient de luminoasă.

udare

Această plantă tolerează cu siguranță subudarea mai bine decât udarea excesivă. Udă Epipremnum Pinnatum o dată pe săptămână în timpul verii și o dată la 10 până la 14 zile în timpul iernii.

Pentru a fi sigur, verifică solul înainte de a uda planta. Substratul ar trebui să se simtă aproape uscat. Uneori, dacă ai de-a face cu putrezirea rădăcinilor (root rot) în mod frecvent, poți chiar lăsa substratul să se usuce complet înainte de a uda din nou.

supraudarea este cauza îngălbenirii frunzelor la Epipremnum Pinnatum

temperatură

Epipremnum Pinnatum preferă temperaturile medii. Orice valoare între 18-26°C este grozavă. Și ține minte că majoritatea plantelor nu iubesc temperaturile scăzute, așa că nu lăsa ca temperatura să scadă sub 15°C.

umiditate

Această plantă este una foarte tolerantă. O poți crește în umiditate de 50%, dar dacă vrei să o răsfeți, îi poți creea o umiditate mai ridicată (de 60%).

Acest lucru nu numai că va promova o creștere mai rapidă, dar va ajuta și la dezvoltarea rădăcinilor aeriene (acestea sunt destul de importante pentru înmulțirea plantei despre care vom vorbi imediat).

fertilizare

Fertilizez Epipremnum Pinnatum o dată pe lună în timpul sezonului de vegetație. În timpul iernii, poți fertiliza planta în continuare DACĂ este încă în creștere. Și pentru asta, aș recomanda să folosești o soluție mai diluată și să fertilizezi ceva mai rar (cam o dată la 2 luni).

Îmi place să folosesc un raport NPK de 10-10-10 pentru a oferi plantelor mele toți nutrienții în echilibru, dar asta este doar o preferință personală. Acest pothos se descurcă grozav cu aproape orice raport NPK, așa că nu trebuie să îți faci griji. Cele mai comune îngrășăminte pentru plante de apartament sunt mai bogate în azot („N” din NPK). Azotul le ajută ca frunzele să se dezvolte mai repede și este o alegere excelentă și pentru această plantă.

exemplu de frunze tinere și sănătoase

substrat

Un amestec aerat este de preferat pentru Epipremnum Pinnatum. O opțiune foarte accesibilă este să amesteci părți egale de fibră de cocos (coco coir) și perlit. Poți adăuga și scoarță de pin pentru o drenare mai bună a apei.

Substratul obișnuit marketat pentru plante de apartament poate fi, de asemenea, o parte a amestecului, dar te rugăm să nu-l folosești singur. De obicei, este prea greoi pentru rădăcini și va cauza probleme ulterioare, cum ar fi putrezirea rădăcinilor.

plastic versus teracotă

În funcție de preferințele tale, Epipremnum Pinnatum poate crește fericit atât în plastic, cât și în teracotă.

Dacă îți plac plantele în ghivece de teracotă, verifică puțin mai des solul. Teracota este poroasă și ajută apa să se evapore mai repede decât plasticul. Acesta este motivul pentru care s-ar putea să ajustezi putin programul de udare.

schimbarea ghiveciului

Schimbă ghiveciul plantei tale numai dacă vezi rădăcini care ies din găurile de drenaj. Este puțin mai sigur să faci replantarea în timpul verii, când rădăcinile se pot recupera mai repede, dar nu este 100% necesar.

Alege un ghiveci doar puțin mai mare decât cel anterior, adaugă amestecul tău favorit de substrat, udă planta când ai terminat și nu rămâne decât să te bucuri de ea.

acest Epipremnum Pinnatum are nevoie de un ghiveci nou de ieri

propagare

Cel mai simplu mod de a înmulți Epipremnum Pinnatum este prin butași în apă. Taie planta, asigurându-te că ai un nod viabil și așteaptă ca rădăcinile să crească.

Poți să pui butașii direct în substrat, dar nu sunt foarte norocoasă cu această metodă, așa că nu aș recomanda asta noilor iubitori de plante. Cu excepția cazului în care locuința ta este foarte călduroasă, are o ventilație excelentă și o umiditate mai ridicată.

O altă metodă este prin marcotaj aerian, iar asta o vom trata în detaliu, într-un alt articol. Și o altă cale este prin butași de noduri fără frunze (wet sticks). Aceasta este o metodă grozavă dacă planta ta a crescut “cheală” și vrei să o faci să arate top.

paraziți

Această plantă nu îți va cauza multe probleme. Este de încredere și rareori va avea dăunători.

Cel mai bun mod de a preveni o posibilă infestare este să verifici planta de fiecare dată când o uzi. Tripșii (thrips) sau păduchii lânoși (mealy bugs) pot fi o problemă la un moment dat. Și dacă știi că îți place să uzi excesiv plantele, sau locuința ta nu este foarte călduroasă în timpul iernii, este posibil să ai de a face și cu musculițe negre (fungus gnat).

toxicitate

Din păcate, Epipremnum Pinnatum nu este pet friendly. Pretty please ține planta departe de animăluțele curioase.

alte trucuri de menționat

Epipremnum Pinnatum se confunda adesea în Europa cu Epipremnum Cebu Blue. Vedeam shop-uri care vindeau Epipremnum Pinnatum drept Epipremnum Cebu Blue, însă ele sunt două plante distincte.

cele două plante puse împreună pentru a depista diferențele

Epipremnum Pinnatum poate crește frunze fenestrate. Poți încuraja asta cu araci/tutori din mușchi (sphagnum), dar vom avea un articol diferit despre fiecare mic detaliu.

Păstrează planta curată și șterge-o frecvent de praf. Acest lucru ajută la procesul de fotosinteză. Frunzele curate vor absorbi mai bine lumina.

Rotește planta la fiecare udare. Acest lucru ajută planta să crească uniform și mai “plină”.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️