Epipremnum Aureum: Ghid complet de îngrijire

Epipremnum Aureum sau Golden Pothos este cel mai comun pothos pe care îl cunoaștem. Este o plantă grozavă pentru începători, care necesită o atenție minimă. Rata de creștere a acestei plante este absolut uimitoare. În doi-trei ani, poate ocupa un întreg perete și iți poate transforma camera într-o junglă.

Denumire Științifică: Epipremnum Aureum ‘Golden Pothos’

Cunoscut și ca: Golden Pothos, Devil’s Ivy, Money Plant, Ceylon Creeper, Taro Vine, Solomon Islands Ivy

Familie: ARACEAE

Dacă îți place mai mult contentul video, aici găsești ghidul complet de îngrijire în limba engleză:

scara de îngrijire: 9/10

Golden Pothos este cea mai bună plantă cu care să începi. Ușor de îngrijit, totul ușor!

lumină

Golden Pothos vrea lumina indirectă puternică din abundență. Cu o cantitate mare de lumină poate crește extrem de repede, mai ales dacă ai ales să crești această plantă pe pereți sau araci.

Un semn că planta ta nu primește suficientă lumină este lipsa de variegație de pe frunzele mai noi și faptul că devin mai mici.

Internetul este plin de articole care plasează Epipremnum Aureum în categoria „plante low-light” (care cresc în lumină scăzută). Dar îți putem spune din experiență că abandonarea acestei plante într-un colț întunecat nu va face decât rău. Un semn major de identificat este decolorarea frunzelor. Acest lucru indică lipsa luminii adecvate. Soluția este schimbarea amplasamentului sau instalarea unei surse de lumină artificială.

evoluția Epipremnum Aureum după doi ani cu lumina potrivită

udare

Epipremnum Aureum poate fi udat o dată pe săptămână în timpul sezonului de vegetație. Iarna cu temperaturile mai scăzute, e bine să fie udat mai rar, o dată la 10 până la 14 zile.

Verifică solul de fiecare dată când uzi plantele. Ideal este să lași primii 3-4 cm de sol să se usuce. Iar ca regulă, Golden Pothos preferă să fie udat mai rar, decât supraudat, așa că dacă uiți să-l uzi o dată, nu va fi o problemă.

Dacă Golden Pothos primește o cantitate bună de lumină, programul de udare se poate ajusta puțin, deoarece o poți uda puțin mai des. Și dacă lumina nu este grozavă, se aplică aceeași regulă, cu mai puțină apă.

temperatură

Medie. Epipremnum Aureum ar trebui să crească bine la temperaturi cuprinse între 18-25°C. Nu lăsa temperatura să scadă sub 15°C, ar putea provoca stres asupra plantei și poate reduce șansele de recuperare.

umiditate

Epipremnum Aureum preferă umiditatea moderată, între 50-60%. Este o plantă destul de adaptabilă, astfel încât poate tolera și umiditatea scăzută. Dar, pentru o creștere mai bună, recomandăm umiditate medie spre ridicată.

Golden Pothos crescut în umiditate medie

fertilizare

Golden Pothos are nevoie de fertilizare în sezonul de creștere, când vedem o creștere constantă. Un fertilizator chimic lichid (care este de obicei mai disponibil) poate fi folosit o dată pe lună.

Alege un raport NPK de 10-10-10 sau 20-20-20 pentru echilibru și utilizează mai puțin decât este menționat pe ambalaj. Mai ales dacă este prima dată când fertilizezi planta.

În timpul iernii, îngrășământul nu este necesar, însă poate fi folosit dacă planta este activă. Dacă Golden Pothos nu dă semne de repaus, poți fertiliza o dată sau de două ori în timpul iernii.

substratul

Epipremnum Aureum preferă un sol foarte bine drenat. Cu cât se scurge mai repede apa, cu atât mai bine. Pentru ca acest lucru să se întâmple, poți alege un amestec care conține o parte substrat obișnuit de plante de apartament, o parte perlit, o parte fibră de cocos și o parte scoarță de pin. (Scoarța de pin este complet opțională, dar foarte folositoare). Acest mix va face rădăcinile fericite și va minimiza riscul de putrezire a rădăcinilor (root rot).

putrezirea rădăcinilor la Epipremnum Aureum din cauza substratului prea ud

plastic versus teracotă

Epipremnum Aureum crește grozav atât în ghivece de plastic, cât și de teracotă. Le-am încercat pe amândouă și ambele opțiuni funcționează. Dacă îți place mai mult teracota, verifică puțin mai des solul. Teracota ajută apa să se evapore mai repede, așa că e posibil să ajustezi programul de udare.

Golden Pothos în ghiveci de plastic

schimbarea ghiveciului

Cel mai bun moment pentru schimbarea ghiveciului este în timpul sezonului de vegetație. Dacă găurile de drenaj au fost cucerite de rădăcini, atunci este timpul să muți planta într-o nouă casă. Efectuarea transplantării în timpul anotimpurilor mai calde va ajuta planta să se recupereze mai repede. De asemenea, ar trebui să reducă stresul cauzat de ruperea accidentală a rădăcinilor.

Un alt motiv pentru schimbarea ghiveciului este dacă planta are un sol de proastă calitate (sau pH-ul solului nu este ideal, cum este în cazul substratului de turbă). Lasă planta să se adapteze în locuința ta timp de cel puțin două săptămâni, apoi o poți schimba solul cu amestecul tau favorit și aerisit.

propagare

Cea mai bună metodă de propagare pentru Golden Pothos este prin butași înrădăcinați în apă. Taie planta în segmente, asigurându-te că ai cel puțin un nod. Dacă vezi și un mugurele axilar inactiv, este și mai bine. Noua creștere se va dezvolta din acest mugure care este de obicei inactiv înainte de tăiere.

mugurele axilar inactiv la Golden Pothos

Altă metodă de propagare poate fi efectuată prin tăierea de segmente din plantă care nu conțin frunze. Aceste segmente pot fi puse într-o caserolă curată cu mușchi de sphagnum sau fibră de cocos, pulverizate cu apă și închise pentru a crea umiditate crescută.

propagare reușită prin segmente fără frunze la Epipremnum Aureum

paraziți

Deși nu am avut probleme cu dăunătorii în cazul acestei plante, asta nu înseamnă că nu se întâmplă niciodată.

Verifică periodic frunzele pentru a detecta problemele devreme. Unii dăunători care te-ar putea lua prin surprindere sunt tripșii (thrips), acarienii (spider mites) sau afidele (aphids). Aceste insecte au nevoie de tratament cât mai curând posibil. Și asigură-te că pui planta în carantină pentru a preveni infestările mai mari.

toxicitate

Epipremnum Aureum nu este pet friendly. Este toxic pentru căței și pisici și trebuie așezat departe de ei. În caz de ingerare, îți recomandăm să iei legătura cu medicul veterinar.

alte trucuri care s-ar putea să îți placă

  • Epipremnum Aureum poate crește frunze masive dacă este cultivat pe araci. Mușchiul de sphagnum este cel mai bun pentru asta, iar menținerea aracului umed este esențială.
  • Păstrează planta curată și șterge frecvent praful de pe frunze. Acest lucru ajută la procesul de fotosinteză. Frunzele curate absorb mai bine razele de lumină și acest lucru duce la plante mari fericite.
  • Rotește planta de fiecare dată când o uzi. Acest lucru ajută planta să crească uniform și mai deasă.
  • Epipremnum Aureum poate fi cultivat și în apă sau leca. Deci, dacă îți plac plantele într-o vază, poți să o faci. Schimbă apa cel puțin o dată pe săptămână (poți adăuga și niște nutrienți speciali) și planta ta ar trebui să fie fericită.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️