Cum salvezi o plantă abandonată

Tocmai ai găsit o plantă abandonată pe străzi și nu știi cum să o abordezi? Atunci acest articol este pentru tine 😁

Astăzi este vorba despre salvarea plantelor abandonate – cum să tratezi corect o plantă găsită lângă coșul de gunoi. Azi am un cactus ca exemplu, dar informațiile din această postare pot fi aplicate oricărei plante.

Dacă preferi mai mult conținutul video, poți urmări următorul video (în limba engleză) cu toate informațiile din articol:

acest videoclip este chiar puțin mai specific în legătură cu transplantarea plantei

Am găsit un cactus acum câteva zile lângă un tomberon, afară era foarte frig și m-am grăbit să-l iau acasă. În cazul meu, era cert că această plantă a fost abandonată, așa că a fost în regulă să o iau.

Cu toate acestea, dacă găsești o plantă lângă ușa unui apartament sau dacă ai îndoieli că nu poate fi luată, încearcă să întrebi mai întâi pe cineva când ai ocazia.

Motivele pentru care o plantă este abandonată:

  • Un motiv ar putea fi atunci când oamenii au un nou animal de companie și nu este sigur pentru ei să păstreze o plantă, am văzut mai mult de câteva plante cu urme de dinți care au fost abandonate;
  • Un alt motiv ar putea fi pur și simplu pentru că planta nu reacționează bine într-o anumită locuință sau poate că necesită puțin mai multă îngrijire și atenție decât îi poți acorda în acest moment;
  • Uneori oamenii se mută și nu pot lua toate plantele cu ei, în acest caz ai putea găsi plante în staare chiar buna lângă tomberon (unele plante foarte frumoase și bine îngrijite);
  • Există, de asemenea, o șansă mare ca cineva să aibă puțin prea multe plante de îngrijit și să caute să reducă anumite responsabilități;
  • Dar motivul numărul unu din experiența mea este atunci când planta este infestată și oamenilor le este greu să o trateze sau pur și simplu nu vor să o facă (ceea ce e complet normal). Ceea ce mă duce cu gândul la primul sfat:

Asigură-te că verifici planta de dăunători înainte de a o aduce acasă. Și întreabă-te dacă merită cu adevărat să o salvezi?

Dacă te-ai decis să îi dai o șansă și știi că este o plantă infestată, trebuie să o tratezi imediat și să o izolezi de celelalte plante ale tale. Dacă nu acorzi atenție acestei probleme, ai putea aduce asupra ta o infestație mare care îți va afecta colecția și de aceea insist să-ți tratezi și să izolezi noua plantă cât mai curând posibil.

Pentru acest cactus, am observat niște pânze de păianjen și insecte pyrrhocoris apterus (care sunt destul de inofensive pentru plantă) și de aceea am dușat planta cu mare atenție.

insecte pyrrhocoris apterus pe cactusul salvat

Cu toate acestea, dacă poți identifica și alte tipuri de insecte (care sunt dăunătoare pentru planta ta), te sfătuiesc să îi tratezi corespunzător, de exemplu, folosește spirt/alcool medicinal pentru păduchi lânoși, etc. Și dacă nu ai substanțe împotriva dăunătorilor la îndemână în casa, dușează persistent planta până când poți trece la o fitofarmacie.

Dacă planta nu prezintă semne de dăunători, înlătură frunzele uscate sau îngălbenite (dacă are) și tot e nevoie de duș. Trebuie să cureți praful și orice resturi “menajere” din planta ta.

Ar trebui să îi schimb ghiveciul și substratul plantei?

De obicei, nu recomand să schimbi ghiveciul imediat, deoarece ar putea provoca stres inutil, dar aceasta este o excepție de la regulă. Dacă este o plantă cu un istoric suspect, trebuie să verifici rădăcinile pentru a vedea dacă planta poate fi salvată sau dacă te chinui cu ea.

Din fericire, acest cactus a fost mai sănătos decât mă așteptam, cu rădăcini decente, dar cu un sol teribil. Atât de rău încât era ud și foarte dens, întărit (exact ca cel din spatele curții).

Pro tip: Mănușile de sudură sunt uimitoare pentru a face față transplantării unui cactus. Așa că, dacă ai un soț sau prieten care iubește sudura, poți împrumuta mănușile care protejează foarte bine împotriva țepilor.

folosirea mănușilor de sudură pentru a transplanta cactusul fără accidente

Transplantează planta abandonată într-un substrat adecvat, de exemplu, eu am folosit pentru acest cactus un amestec pe bază de substrat de cactusi, perlit și puțin nisip. Un amestec excelent pentru majoritatea plantelor este unul care drenează rapid apa și lasă rădăcinile să respire, așa că asigură-te că substratul tău este aerat și ușor.

Alege ghiveciul potrivit pentru planta ta, iar dacă are root rot (rădăcini putrezite), taie rădăcinile moarte cu o foarfecă sterilizată. În funcție de dimensiunea rădăcinilor, de multe ori nu este necesară mutarea plantei într-un ghiveci mai mare (din contră).

Dacă refolosești un ghiveci, spălă-l înainte, mai ales dacă ai avut o plantă care a murit în acel ghiveci. Și acest lucru se aplică oricând dorești să salvezi o plantă, folosește un ghiveci curat pentru a evita răspândirea bacteriilor.

Bineînțeles, situația depinde de la plantă la plantă, dar de obicei, după ce ai schimbat ghiveciul, trebuie să izolezi planta. Las-o undeva timp de cel puțin două săptămâni pentru a vedea dacă este sigur să o amplasezi împreună cu celelalte plante. În plus, dacă este o plantă pe care nu ai mai avut-o până acum, caută informațiile de îngrijire specifice plantei tale pentru a o ajuta, creând în același timp condiții adecvate care să corespundă nevoilor plantei.

De exemplu, pe acest cactus trebuie să-l așez într-un loc luminos și chiar și soarele direct este acceptabil. Dacă va supraviețui, probabil că îl voi uda din nou abia la primăvară, deoarece iarna a venit și această plantă nu este mare iubitoare de frig și apă în exces.

Am ales un ghiveci de teracotă pentru cactus, pentru a ajuta excesul de apă să se usuce mai repede, deoarece această plantă nu are nevoie de umiditate suplimentară.

După replantare, i-am făcut duș pentru ultima oară, pentru a îndepărta orice murdărie și alte lucruri pe care le-am ratat prima dată. L-am așezat într-un loc izolat (fără plante în jur) și nu îl voi mai uda până în primăvară.

Ce fac dacă rădăcinile sunt putrezite?

La o plantă abandonată, te poți aștepta la rădăcini putrezite. Acest lucru se întâmplă în 99% din timp, deoarece planta a fost udată în exces.

În funcție de situație, planta ta poate fi salvată sau nu. Putrezirea rădăcinilor nu este reversibilă, dar ai putea încerca să tai planta pentru propagare. Cel mai bine este să te interesezi de planta respectivă, iar dacă nu îi cunoști denumirea, poți intreba pe grupurile de plante pentru a identifica numele ca prim pas.

Unele plante pot fi înmulțite și salvate prin cuttings de tulpini, altele prin frunze direct. Căută metoda potrivită pentru planta ta și încearcă să o ajuți astfel.

Pentru mai multe informații despre cum să înmulțești plantele cu succes, acest videoclip este pentru tine:

Ar trebui să fertilizez o plantă care este pe moarte?

Never. Nu este nevoie să fertilizezi o plantă abandonată, indiferent dacă o îi schimbi ghiveciul sau nu. Pentru orice plantă pe moarte, fertilizarea ar trebui să fie ultimul gând în mintea noastră. O poți hrani în siguranță doar după câteva luni.

Să ne gândim la cele mai importante cerințe mai întâi – lumina adecvată, udarea adecvată, temperatură, umiditate și substrat. Trebuie să imiți mediul natural al plantei, cât mai bine posibil.

ghiveciul de teracotă este o alegere excelentă pentru cactuși

Cum prevenim abandonarea plantelor?

Dacă ai o plantă și nu îți poți da seama cum să o faci fericită, gândește-te la tomberon ca ultima soluție.

Întrebă mai întâi prietenii și familia dacă le-ar plăcea acea plantă. Dacă planta ta este bolnavă, este o idee bună să o dai cuiva care este dispus să o salveze și care știe câte ceva despre plante.

Există grupuri online în multe orașe în care oamenii donează și schimbă plante și ai putea posta acolo pentru a dona sau schimba cu altă plantă.


Tu cum procedezi? Ai găsit o plantă pe străzi și ai nevoie de ajutor pentru a o trata? Mă poți contacta aici si te ajut cu drag 💚

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️