Cum să reduci consumul de plastic în 2024

Când vine vorba de plastic, este imposibil să-l ocolim 100%, dar vestea bună este că există multe alternative care, cu puțin efort, pot schimba major impactul fiecăruia asupra mediului și de ce nu, asupra portofelului.

Mai jos îți prezint 5 obiecte pe care le folosesc zilnic și pe care le recomand oricui vrea să scadă consumul de plastic. Am încercat să abordez un pic și aspectul financiar, deoarece pentru unele persoane este un factor important al schimbării și mai convingător decât discuții despre plastic și micro plastic.

1. Cana filtrantă în locul bidoanelor de 5 sau 10 litri

Probabil cel mai mare impact asupra consumului de plastic, dar și asupra portofelului l-a avut trecerea de la bidoanele de 5 sau 10 litri de apă, la o cană filtrantă. Am cumpărat prima dată o cană filtrantă Aquaphor Prestige prin 2018 și nu îmi vine să cred că înainte de asta căram pe scări zeci de litri de apă lunar.

Anul trecut am făcut upgrade și am achiziționat o cană Aquaphor Provence. Avantajul față de modelul Prestige este că rezervorul de apă este mai mare.

Schimb filtrul undeva la 3 luni. Are un mic “ceas” care îți arată când ar trebui să schimbi filtrul, dar din experiență mea, el trebuie schimbat un pic mai devreme, însă asta depinde și de apa din zona în care stai. În general îți vei da seama că filtrul trebuie schimbat cu unul nou, deoarece apa capătă înapoi gust și miros de clor.

Cât economisești folosind o cană filtrantă?

O sticlă de apă plată Bucovina de 5 litri este în jur de 7,56 lei la Mega Image, deci 1,51 lei per litru. Dacă bei 2 litri de apă pe zi, asta înseamnă 365 zile x 3,02 lei = 1.102,30 lei pe an doar pe apa plată. Dacă sunt mai multe persoane în casă, sau folosești aceeași apă plată și la gătit, costurile vor crește substanțial.

Cost per litruCost anual
Bucovina 5 L1,51 lei1,102 lei
Apa Filtrată*0,10 lei**135.84 lei
*conform calculelor, după 6 luni prețul scade de 3 ori/litru
**costul anual scade de la 135.84 la 65.84 lei după amortizarea prețului cănii

Cât ar costa un litru de apă pentru o cană filtrantă?

Vom lua în calcul costul unui set ce conține o cană Aquaphor Provance + filtru B5 de 350 litri care trebuie schimbat după 175 de zile (aproximativ 6 luni), dacă este folosit de o singură persoană care consumă necesarul de 2 litri pe zi.

Așadar în primele 6 luni, costul unui litru de apă va fi de aproximativ 0,29 lei/litru. La acest cost vom adaugă și prețul apei potabile care este în prezent 7,97lei/m3 conform Apa Nova ceea ce va însemna cca 0,008lei/litru.

*Prețul final va fi aproximat la 0,30 lei/litru, dar acest preț scade de 3 ori după ce se amortizează cheltuiala cănii. După cele 6 luni, vom utiliza alt filtru A5 de 350L care la momentul scrierii acestui articol costă 30 de lei. Acest lucru înseamnă un preț de 0,09 lei/litru, la care adăugăm prețul apei potabile și ajungem la 0,10 lei/litru.

**Simplificat, în primele 6 luni vei plăti 30 de bani pe litru, iar apoi doar 10 bani pe litru, ceea ce te duce la un cost anual de aproximativ 135.84 lei (în care a fost inclus prețul setului cană + filtru și apă potabilă).

Din cei 1102 lei cheltuiți pe PET-uri de 5 litri, vom economisi 966 lei în primul an, dacă vom face trecerea la o cană filtranta. Și cu siguranță se vor diminua și durerile de spate.

Pont: Urmărește filtrele A5 pentru cană Aquaphor. A5 filtrează 350 de litri vs 300 (B5).

Cât plastic am elimina?

O sticlă goală de apă plată Bucovina de 5 litri, cântărește 88 de grame. Asta înseamna că o persoana care consumă 2 litri de apa pe zi, va cumpăra într-un an 146 de sticle de apa x 88 grame = 12,85 kg plastic.

2. Sticla refolosibilă în locul sticlelor de 0.5 litri

Indiferent de anotimp, obișnuiesc să iau cu mine o sticlă cu apă. Asta m-a ajutat să nu mai cumpăr atunci când sunt pe drum. Inițial am folosit o simplă sticlă de Aqua Carpatica din sticlă, dar era un pic incomoda în sensul că trebuia sa am grijă mereu să nu o scap și nici nu ținea apa la temperatura la care voiam eu. Vara, apa devea foarte caldă și iarna devenea foarte rece.

Între timp am trecut la sticlă din inox Wessper ActiveMax Steeline de 1 litru. Este un pic mai scumpă, într-adevăr, dar compensează prin faptul ca este foarte bine izolată. Vara apa va rămâne rece pentru mult timp, iar iarna ceaiul și cafeaua vor rămâne calde ore întregi. Dacă 1 litru ți se pare prea mult sau consideri că este o investiție prea mare momentan, există foarte multe opțiuni accesibile și de 500 sau 700 de ml.

Cât economisești folosind o sticla refolosibilă?
Cost per litruCost 250 zile
Bucovina 0,5 L5,80 lei725 lei
Apa Filtrată0,10 lei44,50 lei

Să zicem că în fiecare zi obișnuiești să-ți cumperi o sticlă de apă de 0.5 litri de apă plata Bucovina în drum spre muncă. La o medie de 2,90 lei sticlă de apă și 250 de zile lucrătoare, rezultă că ai cheltuit 725 de lei într-un an, doar pe apă plata.

Dacă folosești o sticlă refolosibilă, vom lua în calcul doar costul sticlei la început, și costul apei filtrate calculate mai sus de 0,10 lei/litru. Spre exemplu, o sticlă reutilizabilă la un preț accesibil ar fi în jur de 32 de lei + cei 125 litri consumați în zilele lucrătoare la serviciu adică 12,50 lei cu un total de 44,50 lei.

Diferența va fi de 725 – 44,50 = 680,50 lei economisiți anual, doar pentru că ai renunțat la a cumpără apă plata. Iar în funcție de ce brand de apă obișnuiai să cumperi, economia poate fi chiar mai mare.

Dar plastic?

O sticlă goală de 0,5 litri de apa plată Bucovina are 13 grame. Deci, într-un singur an ai eliminat 3,25 kg de plastic, doar prin înlocuirea sticlei de apă de unică folosință.

Pont: Caută o sticlă refolosibilă din inox cu perete dublu. În felul acesta, vara iți vei putea pune apă rece și își va păstra temperatura mult timp, iar iarnă poți pune băuturi calde.

3. Paie metalice în locul paielor de plastic sau hârtie

Dacă și tu ai dinții sensibili și ți-e greu să bei băuturi reci sau calde, soluția evidență este să folosești un pai. Paiele de plastic nu au fost o soluție niciodată, iar paiele de hârtie sunt absolut odioase. Au o textura foarte ciudată și se înmoaie imediat. Nici măcar nu sunt reciclabile așa cum din păcate cred mulți oameni.

Rămân paiele metalice la care se face tranziția destul de ușor. Rezistă super atât la băuturi calde, cât și reci, și se curată foarte repede.

Eu le-am cumpărat pe ale mele de la eMag de câțiva ani și m-am obișnuit destul de repede cu ele. Te sfătuiesc să îți iei un set care vine cu perie, care ajută foarte mult când vrei să le cureți după fiecare utilizare. De asemenea, e bine sa le eviți pe cele cu finisaj negru sau petrol/oil-stain. Finisajul cromat este cel mai rezistent.

Pont: Asigură-te că paiele pe care vrei să le cumperi sunt îndeajuns de lungi. Unele paie mai scurte nu se potrivesc pentru băuturile la sticlă.

4. Sacoșe refolosibile în locul pungilor de unica folosință

Alt obicei sănătos este renunțarea la pungile de unică folosință pentru cumpărături. Da, cele noi sunt biodegradabile în mare parte (deși încă se comercializează pungi care nu sunt), dar chiar și așa, de ce să le cumperi dacă le vei folosi o singură dată și vor sfârși în sertarul cu pungi? Pungile din bumbac sunt mult mai bune și mai rezistente. Ai împrăștiat vreodată 3 kilograme de cartofi pe stradă pentru că ți-a cedat pungă de cumpărături? Și eu! ✋

Personal, eu folosesc o sacoșă simplă de bumbac. Este neagră, se asortează cu orice și este îndeajuns de compactă cât să nu fie greu de cărat până la magazin.

Dacă vrei un tote bag mai fashion, care să poată fi accesorizat ușor cu stilul tău vestimentar, am auzit păreri foarte bune despre cele de la Cărturesti.

Însă nu este obligatoriu să cheltuieșți mai mult pe o sacoșă refolosibilă. Dacă nu vrei încă să investești în una mai “fancy”, sacoșele de la Lidl sunt calitative și foarte accesibile că preț.

Pont: Citește eticheta înainte de a spală o sacoșă de bumbac. Bumbacul netratat este un pic mai pretențios și dacă nu ții cont de instrucțiunile de pe eticheta, e posibil să-ți între la apă și să te alegi cu un mini tote bag (been there, done that).

5. Aparat de ras clasic în locul aparatelor de unică folosință

Schimbarea la aparat de ras clasic (Safety Razor), este un pic mai complicată și nu este pentru toată lumea. De aceea recomand să-ți achiziționezi un aparat de ras clasic, dar în paralel fie să folosești și aparatele de unică folosință, fie un epilator electric. În felul acesta poți să-l folosești atât cât îți este confortabil. Până înveți exact unghiul și câtă presiune să aplici pe piele, este posibil să te iriți un pic.

Că alternativă, am înlocuit aparatele de ras de unică folosință cu un aparat de ras clasic King C. Gillette care la momentul actual are un preț aproximativ de 70 de lei și vine cu 5 lame de rezervă. Avantajul este că este un aparat lipsit de orice urmă de plastic, iar dezavantajul este că trebuie să ai mult mai multă grijă când faci tranziția. Este mai greu și mai dificil de manevrat la început.

Cât economisești folosind un aparat de ras clasic?

Un aparat de ras de unică folosință Gillette Simply Venus costă în jur de 3 lei și teoretic ar trebui folosit doar o dată (dar cine face asta?). Să zicem că folosești un aparat pe săptămâna, asta înseamnă în jur de 52 de aparate pe an 3 x 52 = 156 de lei pe aparate de ras de unică folosință anual.

Dar plastic?

Un aparat de ras Gillette Simply Venus are 12 grame în total (cu tot cu lame). Iar 52 de aparate înseamnă 12 x 52 = 624 grame de plastic anual. Nu pare a fi o cantitate mare la prima vedere, însă e mai bine că acel plastic să fie cu minus decât prezent.

Concluzie

Toate schimbările de mai sus, necesită un pic de efort la început, este adevărat. Și, evident, există și dezavantaje. Paiele trebuie spălate, sticlă refolosibilă este mai grea și la fel, și ea trebuie spălată după fiecare utilizare. Sacoșă reutilizabilă trebuie să o cari după tine mereu, iar aparatul de ras necesită mai multă atenție.

Sfatul meu este să implementezi fix ce te face confortabil. Dacă mai târziu vrei să “experimentezi” și cu alte lucruri, go fo it. Și dacă uneori uiți să îți iei sacoșa după tine, nu e sfârșitul lumii dacă, de dată asta cumperi o pungă de unică folosință.

Dacă reușeșți să urmezi câțiva pași, de câteva ori, tot este mult mai bine decât deloc. 

Iar dacă reușeșți să-i convingi și pe ceilalți, cu atât mai bine. Se întâmplă des că oamenii să reacționeze pozitiv la argumentul financiar (de aici și calculele). Dacă le explici faptul că fac o economie reală prin mici schimbări, sunt șanse reale să le adopte. Le poți da chiar link către articoul asta, iar dacă nu merge… nu merge, e mai sănătos să nu-ti bați capul.

Dacă simți că am ratat ceva, ne poți contacta oricând, oriunde. Suntem destul de activi pe YouTube și Instagram.

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️