Cum alegi plantele potrivite pentru locuinta ta?

Într-o lume cu atât de multe opțiuni, uneori alegerea plantei perfecte pentru locuința ta poate fi dificilă.

Înainte de a cumpăra o plantă, iți recomandăm să citești aceast articol împreună cu ghidul de îngrijire pentru planta pe care ți-o dorești. Acest lucru te va ajuta să decizi dacă o plantă este potrivită pentru casa ta și, prin urmare, te va recompensa oferindu-ți o experiență grozavă de grădinărit indoor.

Recomandări în funcție de nivelul de experiență

Începător, dar pasionat

Îți recomandăm să începi cu plante ușor de îngrijit. Plante pe care poți „experimenta”, cum ar fi pothos, syngonium sau monstera, care cu siguranță vor alimenta entuziasmul și nevoia de a afla despre plante, cum se îngrijesc, cum se propagă, cum se udă și multe altele.

Iubitor de plante intermediar

Poți trece la plante care sunt puțin mai dificile, cum ar fi ferigi, anumite tipuri de ficuși, orhidee și lista poate continua. Îți recomandăm să cercetezi o plantă înainte de a o cumpăra, deoarece o plantă nu se poate aclimatiza uneori la condițiile din apartament și este mai bine să știi în prealabil.

Connoiseur de plante Level 999999+ – ummm… de ce încă mai citești acest articol?

Cât timp vrei să îți dedici plantelor?

Ești o persoană ocupată care nu are suficient timp liber pentru activități de grădinărit? Sau poate călătorești des dar vrei să vii acasă într-un spațiu plin de viață?

Cele mai bune plante pentru tine sunt cele care au nevoie de atenție minimă și care se descurcă destul de bine pe cont propriu. Aceste plante sunt de obicei cele care nu necesită multă apă și le place ca substratul lor să se usuce complet între udări.

O alegere bună ar putea fi orice sansevieria, zz plant sau suculentă. Cele mai multe dintre ele pot supraviețui fără apă timp de câteva luni, uneori chiar mai mult în funcție de dimensiunea ghiveciului și temperatura locuinței.

Dacă ai puțin mai mult timp de rezervat plantelor tale, dar tot nu este suficient pentru a le îngriji 24/7, poți alege plante care necesită puțin mai multă dragoste. Plante precum philodendroni, pothos, monstere sau syngonium sunt o alegere super.

Acestea sunt plante care îți vor ocupa timpul într-un mod recreativ, lăsându-te să experimentezi tot felul de activități.

Pentru iubitorii (noi) de plante care au mai mult timp la înmână, poți experimenta cu orice plantă îți place. Poți lua numărul de plante pe care îl ai acum și îl poți dubla! Există o mulțime de lucruri de care să te bucuri în privința grădinăritul de interior și cu cât numărul este mai mare, cu atât mai bine.

Recomandări în funție de cerințele de lumină

Plantele au nevoi diferite, unele dintre ele tânjesc cu adevărat după acea lumină indirectă puternică, în timp ce altele pot crește în lumină modestă. Mai jos vei găsi un ghid cu câteva recomandări în funcție de condițiile casei tale.

Soare direct – suculentele și cactușii îl vor iubi

Dacă locuința ta permite expunerea directă la soare, cele mai fericite plante care o primesc, ar fi suculentele și cactușii. Plantele cu frunze mai groase sunt puțin mai rezistente la soare, în timp ce frunzele mai subțiri sunt predispuse să se ardă rapid.

Unele plante se pot adapta destul de bine la câteva ore de expunere la soare în fiecare zi. Un exemplu ar putea fi ficus elastica, care poate crește uimitor sub un soare blând. Același lucru este valabil și pentru ficus lyrata care va iubi câteva ore la soare. Un alt exemplu poate fi sansevieria care poate crește fără probleme în soare direct.

Secretul pentru a crește plante fericite în plin soare este să le aclimatizezi. Obișnuiește-le puțin câte puțin cu soarele direct, mai ales dacă știi că acele plante au fost păstrate anterior în alte condiții de lumină.

Lumină indirectă puternică (filtrată) – cea mai bună opțiune pentru majoritatea plantelor

Multe plante de interior vor adora lumina indirectă puternică, dar ce înseamnă mai exact această lumină indirectă puternică?

Și de aceea avem poze! Deci, în loc să explicăm cu cifre și fizică, vom face tot posibilul să îți arătăm exemple cu diferite condiții de lumină.

stânga: exemplu de lumină indirectă suficientă pentru o plantă fericită
centru: lumină moderată – vezi cum lumina devine mai slabă spre baza plantei
dreapta: lumină slabă, care nu este suficientă pentru fotosinteză

Noii iubitori de plante pot deveni confuzi, deoarece există o diferență între ceea ce putem percepe (cu ochii noștri) ca multă lumină și ceea ce înseamnă multă lumină pentru fotosinteza adecvată.

Un mod rezonabil de a ști dacă planta ta primește suficientă lumină indirectă este să o plasezi cât mai aproape de o fereastră. Asigură-te că filtrezi orice soare direct cu draperii, deoarece unele frunze se pot arde.

Lumină medie / Umbră parțială – sansevieria și zz plant o pot tolera

Dacă locuința ta primește ceva lumină, dar nu este suficient pentru a o numi „puternică”, atunci zz plant sau sansevieria ar putea fi o opțiune excelentă pentru tine. Da, știm, tocmai ce am spus că sansevieria crește în soare direct, dar frumusețea acestei plante este că poate tolera aproape orice fel de lumină cu o oarecare aclimatizare.

Iar ca regulă nescrisă, plantele verzi se adaptează mai bine la lumină medie decât plantele variegate.

Lumină scăzută sau lipsă

Nu recomandăm să amplasezi nici o plantă în lumină scăzută. Lumina slabă înseamnă zero hrană pentru plante. Plantele în lumină slabă nu cresc! Sunt doar în modul de supraviețuire până când nu mai pot suporta.

Recomandări în funcție de temperatură

Medie spre ridicată (+22°C)

Când locuința ta este caldă, poți crește orice tip de plantă fără a lua prea multe măsuri de precauție. Aroidele se vor descurca grozav la temperaturi medii spre ridicate, precum și sansevieriile, ZZ plants și cam orice altceva.

Case răcoroase (17-21°C)

Dacă locuința ta se simte mai răcoroasă, poți crește o mulțime de plante de interior cu unele ajustări. De exemplu, plantele trebuie udate mai rar, deoarece apa se va evapora mai lent decât la temperaturi mai ridicate.

Câteva opțiuni bune ar putea fi philodendroni, pothos, sansevierii, zz plants… încă ai o mulțime de opțiuni, dar trebuie să acorzi puțin mai multă atenție în îngrijirea plantelor tale.

Recomandări în funcție de nivelul de umiditate

Medie spre scăzută (40-50%)

Am mai menționat de sansevieria sau zz plant? Pentru că se potrivesc de minune și în această categorie. De asemenea, suculentele se vor descurca de minune în condiții de umiditate scăzută, deoarece stochează toată apa de care au nevoie în frunzele lor juicy.

Medie (50-60%)

Multe plante se descurcă bine în umiditate medie, iar unele dintre ele se pot adapta destul de bine pe parcurs. Unele aroide se dezvoltă excelent în umiditate medie, cum ar fi pothos, syngonium sau unii philodendroni.

Umiditate crescută (+60%)

Majoritatea plantelor tropicale iubesc umiditatea și, de asemenea, tind să se dezvolte mai repede în condiții de umiditate crescută. Philodendroni, ferigi, calathea, monstere, anthurium, syngonium, pothos… posibilitățile sunt nesfârșite.

Recomandări în funcție de mărime

Îți plac plantele uriașe sau nu te deranjează să le crești din pui? Sau amândouă?

Pentru plantele mai mari, recomandăm să le asezi la nivelul solului. Ținând cont că sunt destul de grele, îngrijirea lor ar trebui să fie mai accesibilă.

Cu cât planta este mai mare, cu atât mai dificil este să o ajuți să obțină lumină uniformă peste tot, așa că te sfătuim să o rotești de fiecare dată când ai ocazia.

Nu nu, uită ce am scris, îți recomandăm rotești orice plantă din când în când, nu doar pe cele mai mari. Lumina ar trebui să ajungă la întreaga plantă, pentru a crește uniform.

Plantele de dimensiuni medii sunt mai flexibile și pot fi amplasate aproape peste tot. Asigurându-te că primesc acea lumină indirectă puternică, te poți juca cu o mulțime de posibilități.

Puilor de plante cel mai probabil vor prefera pervazul. Plantele tinere au nevoie de orice impuls de lumină pentru a dezvolta tulpini, frunze și structură puternică. Deci, dacă ai achiziționat/primit/înmulțit plante mici, este mai bine să le rezervi un loc foarte luminos pentru viitorul lor foarte luminos.

Opțiuni pentru animale de companie

Uneori ar putea fi un deal-breaker dacă o plantă este toxică pentru animalele de companie. Există modalități de a dresa un animal de companie să nu mestece frunzele, dar totuși recomandăm să păstrezi plantele toxice la o distanță considerabilă.

Scenariul cel mai bun este atunci când un animal de companie nu manifestă niciun interes pentru plante și poți să te cinstești cu orice plantă dorești… mai ales că majoritatea plantelor nu sunt prietenoase cu animalele de companie.

Exemple de plante non-toxice sunt string of hearts, peperomia, pilea, prayer plant, spider plant, hoya carnosa, ponytail palm, anumite ferigi etc.

Te rugăm să reții că o plantă non-toxică nu înseamnă neapărat că poate fi consumată de un animal de companie fără nici o grijă. Plantele non-toxice pot provoca în continuare reacții ușoare, așa că te rugăm să fii atent și, dacă are loc un incident major, să contactezi medicul veterinar.

Ți-a plăcut articolul și vrei să arunci un ochi și pe shop?

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️