Poți folosi apa de la dezumidificator pentru plante?

Acum că a venit iarna și nu poți deschide fereastra la fel de des, sunt șanse mari ca umezeala din casă să-ți crească exponențial, mai ales daca ai mai multe plante. Poți combate asta cu un dezumidificator, dar rămâne întrebarea “Poți folosi apa de la dezumidificator pentru plante?”

Dacă preferi mai mult conținutul video, avem si un videoclip pe tema asta:

Este sigur să folosesc apa de la dezumidificator pentru plante?

Da, dacă:

  • folosești dezumidificatorul într-un spațiu curat
  • dezumidifiatorul tău are un filtru HEPA
  • apa din dezumidificator nu este mai veche de 24 de ore
  • apa nu are miros sau aspect ciudat

Nu, dacă:

  • ai folosit dezumidificatorul într-o pivniță cu mucegai sau într-o mansardă bântuită 👻
  • apa are un miros ciudat
  • apa nu este limpede
  • dacă ai lăsat apa să stea pentru prea mult timp în recipientul de colectare

Cum pot testa dacă apa din dezumidificator este sigură pentru plante?

Dacă nu ești 100% sigur(ă) cum vor reacționa plantele tale, cel mai simplu este să testezi apa pe o planta mai puțin pretențioasă și mai puțin scumpă prima oara.

Câteva plante accesibille și foarte rezistente sunt:


Vezi cum reacționează și dacă rezultatele sunt bune, în sensul că plantele nu-și schimbă comportamentul, poți continua să folosești apa de la dezumidificator și la alte plante.

Dacă planta reacționează diferit (și esti 100% sigur(ă) că este din cauza apei), atunci cel mai bine este să te oprești din a o mai folosi. Poți continua să folosești apa, spre exemplu, eu o mai folosesc în treburile casnice ca apă pentru mop, etc.

Pot folosi apa de la dezumidificator la plantele comestibile?

NU! Știu că este evident, dar nu bea apa de la dezumidificator și nu o folosi pentru plante comestibile. Nu poți ști sigur cu ce materiale intra apa în contact, dar cu siguranță nu sunt bune pentru consum.

Pot folosi apa de la un dezumidificator pasiv la plante?

Nu! Și ar trebui nici să nu cumperi un dezumidificator pasiv, deoarece sunt aproape inutile pentru umiditatea ridicată și nu vor face vreo diferență semnificativă.

Pot combina apa de la robinet cu apa de la dezumidificator?

Da! Este chiar o idee buna, mai ales la început. Prin mixarea lor poți ajuta plantele în procesul de adaptare cu noul stil de udare.

Este necesar sau sigur sa adaug fertilizator în apa de la dezumidificator?

Da, este o idee bună, deoarece apa de la dezumidificator este similară cu apa distilată, deci nu are minerale și este saracă în nutrienți care să-ți ajute planta să se dezvolte armonios.

Ce specificații ar trebui să aibă un dezumidificator bun?

Asigură-te că este îndeajuns de puternic pentru spațiul în care va fi folosit. Cel mai simplu este să întrebi vânzătorul ce-ți recomandă în funcție de dimensiunea apartamentului sau camerei în care-l vei folosi.

În general este bine să-l iei un pic mai puternic și pentru suprafețe mai mari decât ai acum. Poate o să vrei să-l folosești și în alte camere sau spații mai mari pe viitor. În schimb, dacă este prea mic pentru încăperea ta, va trebui să-l ții pornit foarte mult timp și este posibil să fie și foarte ineficient.

Recipientul de apa ar trebui sa aiba măcar 2 litri. Altfel va trebui să-l golești de mai multe ori pe zi și devine enervant.

Ca bonus, ar fi grozav să aiba și un filtru HEPA sau filtru cu cărbune.

Ce dezumidificator recomandăm și folosim?

Dezumidificatorul folosit de mine în ultimii ani (și cel din clipul de pe YouTube), este un dezumidificator și purificator AlecoAir D14. Cumpărat de pe siteul oficial AlecoAir cu transport gratuit. Se gasește si pe eMAG, la un pret un pic mai mare și fara transport gratuit.

A bifat toate cerințele pe care le aveam și l-am recomandat oricui avea nevoie. Ba chiar modele noi, vin și cu WiFi și aplicație, unde poți programa diverse acțiuni.

Și nu, nu m-a plătit nimeni să zic asta 😄

În concluzie, eu am avut rezultate grozave cu apa de la dezumidificator și încerc să recomand oricui să încerce măcar o dată. În același timp, plantele sunt ființe vii și fiecare plantă poate reacționa diferit cu rezultate total diferite de ale mele. Sunt șanse ca sfaturile de mai sus să nu funcționeze pentru tine sau să functioneze total altfel.

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️