Cum faci plantele să se simtă ca acasă după livrare?

Plantele trec prin stres în timpul tranzitului și acest lucru este absolut normal.

Astăzi, vei afla cum să procedezi pentru ca orice plantă să se obișnuiască în locuința ta. Acoperim câteva sfaturi generale, precum și instrucțiunile de urmat pentru a beneficia de garanția noastră de 30 de zile pentru plante, în cazul în care ai comandat plantele de pe plantsbutbetter.

Ce fac după ce am primit coletul?

Uneori lucrurile nu merg conform planului și unele plante sunt mai sensibile decât altele. După ce ai primit pachetul, este important să inspectezi plantele, chiar dacă arată bine la prima vedere.

  • Planta ta arată bine? Substratul pare în regulă?

Atunci te rogăm să o lași să se aclimatizeze. Nu schimba substratul și ghiveciul plantei după ce a stat în tranzit. Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut, este să lași planta în pace timp de cel puțin câteva săptămâni. Planta este stresată (chiar dacă pare în regulă), așa că nu este nevoie să o stresăm și mai mult prin replantare. De asemenea, replantarea plantei înainte de a-ți contacta vânzătorul îți poate anula garanția (dacă vânzătorul oferă una).

  • Planta este moleșită sau are câteva frunze galbene?

Acest lucru poate fi cauzat de lipsa luminii din timpul tranzitului sau de deshidratare. De obicei, nu este un semn major de îngrijorare, deoarece orice plantă poate pierde câteva frunze în timp ce se adaptează în noul său mediu.

  • Frunze lăsate și substrat extraordinar de uscat?

E timpul pentru bottom watering! Ia un recipient curat, doar puțin mai mare decât ghiveciul în care a venit planta. Pune vasul în recipient și umple-l cu câțiva centimetri de apă.

Nu uda solul direct și nu încerca să îneci planta în apă. Dacă rădăcinile sunt prea deshidratate și sunt udate brusc, acest lucru ar putea duce la putrezirea rădăcinilor (root rot). Gândește-te la asta ca la un alt șoc pentru plantă, ca și cum ți-ar fi foarte sete, iar amicul tău te-ar forța să bei doi litri de apă deodată.

După ce uzi planta, amplaseaz-o într-o zonă luminoasă, ferită de soare direct și vei vedea că se va recupera de la sine. Nu schimba substratul sau ghiveciul plantei!

Verifică substratul

Dacă planta ta a venit într-un ghiveci cu substrat, inspecteaz-o și atinge-o pentru a determina dacă planta trebuie lăsată în pace sau nu.

De multe ori, plantele sunt udate înainte de expediere, pentru a se asigura că nu ajung moarte de la deshidratare. Dar uneori această practică poate duce la putrezirea rădăcinilor sau la infecții fungice.

Coletul este închis, cu ventilație foarte slabă (sau deloc) și cu lumina zero. În aceste condiții, o plantă este lipsită de principala sa sursă de energie și nu poate absorbi în mod corespunzător apa din substrat. În plus, mediile umede sunt locul preferat de răspândirea a infecțiilor fungice. Și asta… duce la putrezirea rădăcinilor (root rot).

Dacă planta ta arată bine, dar substratul este ud, las-o liniștită câteva zile. Amplaseaz-o într-o zonă luminoasă, ferită de razele directe ale soarelui și doar observ-o un timp. Dacă poți ventila camera, e și mai bine. Și, pentru a crește șansele de recuperare, poți ridica puțin temperatura camerei sau poți folosi un heat mat (covor termic pentru plante). Acest lucru va ajuta apa să se evapore mai repede și, chiar dacă planta pare în regulă în acest moment, poate dezvolta probleme cu rădăcinile dacă substratul a ajuns umed și apa rămâne în ghiveci prea mult timp. Orice ai face, nu replanta!

Dacă planta ta a ajuns deprimată (poate cu frunze palide/galbene, sau foarte lăsate, sau chiar putrezită) și solul este ud, contactează vânzătorul înainte de a face orice altceva. Fotografiază imediat după ce ai despachetat planta, fără a o deranja în vreun fel. Acest lucru îți va asigura că nu ți se va anula garanția (dacă vânzătorul oferă una). Dacă ai cumpărat planta de la noi, te rugăm să ne contactezi pentru a primi instrucțiuni suplimentare.

Semnele descrise mai sus sunt un indicator al putrezirii rădăcinilor. Și, în funcție de situație, s-ar putea să fie nevoie să îndepărtezi planta din substrat, să tai toate rădăcinile moarte și să pui planta în apă sau într-un un substrat nou (mai uscat).

Dacă ai mai multe plante care suferă de root rot, pune-le în diferite pahare cu apă. Dacă o plantă este mai afectată decât celălaltă sau dacă ai omis să cureți o bucată mică de putregai, infecția s-ar putea răspândi la planta mai sănătoasă și ai putea pierde toate plantele. Dar te rugăm să reții, nu acționa singur dacă ai o garanție pentru plantele tale. Contactează mereu vânzătorul!

Frunzele sunt deteriorate? Prezintă daune de transport, rupturi sau îndoituri? Te rugăm să nu îndepărtezi frunzele deteriorate din plantă (mai ales dacă sunt verzi și au doar imperfecțiuni estetice). Acest lucru va încetini procesul de recuperare și va îngreuna fotosinteza. Fotografiază planta, în cazul în care lucrurile se vor înrăutăți și las-o în pace timp de câteva săptămâni. Când planta își revine din stres și crește câteva frunze noi, poți elimina frunza veche deteriorată dacă nu arată estetic. (Te sfătuim să păstrați orice frunză a plantei până când aceasta moare de la sine, deoarece este încă sănătosă, deși nu pare „perfect”). Încă o dată, nu replanta!

Cum procedez cu butașii (cuttings)?

Dacă ai achiziționat cuttings (butași), îndepărtează ambalajul din jurul rădăcinilor. Dacă planta a fost expediată în mușchi de sphagnum (moss), fibră de cocos (coco coir) sau alt substrat și se simte foarte uscată la atingere, pune cutting-ul în apă timp de o oră. Acest lucru te va ajuta să îndepărtezi substratul de pe rădăcini mai ușor și tot în acest fel sunt șanse mai mici să se deterioreze rădăcinile. După ce ai curățat rădăcinile, pune-le în apă o zi-două, asigurându-te că schimbi apa frecvent.

Dacă rădăcinile sunt sănătoase, plantează-le într-un substrat foarte aerat (un exemplu ar putea fi un amestec pe bază de fibră de cocos, scoarță de pin și perlit). Cu toate acestea, dacă rădăcinile sunt slabe sau prea mici, mai păstrează planta în apă ceva timp, astfel încât să se poată dezvolta rădăcini noi.

Dacă rădăcinile sunt putrezite, fotografiază cutting-ul și contactează imediat vânzătorul. El ar trebui să te îndrume să îndepărtezi toate rădăcinile moarte (care se simt moale la atingere și sunt de obicei de culoare închisă) cu o pereche de foarfece sterilizate în prealabil, să pui planta în apă și să schimbi apa frecvent până când rădăcinile își revin.

Recuperarea plantei în perioadele reci (tranzitul de iarnă)

Plantele trec prin stres termic, mai ales dacă au călătorit mult timp înainte de a ajunge la tine. Dacă se întâmplă acest lucru, planta poate pierde câteva frunze în timpul perioadei de adaptare. Acest lucru este absolut normal și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Transportul în timpul lunilor de iarnă este un risc atât pentru vânzător, cât și pentru client. Unii vânzători chiar amână transportul până primăvara, iar asta este o practică foarte sănătoasă pentru plante.

Te sfătuim să amâni comanda, mai ales dacă temperaturile în timpul nopții sunt sub 0°C. (Poți verifica vremea în țara ta și în țara vânzătorului ca măsură preventivă)

O parte a problemei poate fi ameliorată prin utilizarea unor heat packs pe care noi le considerăm necesare și obligatorii pe timpul iernii.

Să vorbim totuși despre livrare, ce să faci după ce ai primit coletul în lunile reci de iarnă?

Este tentant să deschizi pachetul imediat după ce l-ai primit, dar cel mai bine este să aștepți aproximativ o oră înainte de a o face. Acest lucru va minimiza daunele în timpul dezambalării. De ce? Plantele (mai ales cele cu frunziș subțire) sunt mai predispuse la rupere atunci când sunt reci. Aducerea lor la temperatura camerei va reduce riscurile deteriorării.

După ce deschizi coletul, poți urma instrucțiunile de mai sus. Inspectează-le cu atenție, contactează vânzătorul dacă există vreo problemă și plasează-le într-un loc luminos, ferite de soare direct.

Alte sfaturi care merită menționate:

  • Dacă pachetul este vizibil și teribil de deteriorat, te rugăm să raportezi problema și companiei de transport! Fotografiază totul înainte și după deschiderea pachetului și informează vânzătorul despre experiența ta! Acest feedback este foarte important pentru noi, deoarece dorim ca plantele tale să ajungă în siguranță, nu ca pungile de cartofi aruncate într-un depozit.
  • Nu amplasa planta în soare direct! Poate dorești să ajuți planta să se recupereze rapid și să o amplasezi într-un loc luminos, nefiltrat, cu toate intențiile bune. Chiar dacă este o plantă care iubește lumina directă a soarelui, aceasta ar putea suferi mult stres în acest timp. Este ca și cum își ia flash bang sau se arde sub soare fără să folosească protecție solară SPF50+. Frunzele vor arde și lucrurile nu vor merge bine.
  • Amplasează noile plante departe de colecția ta existentă pentru un timp. Uneori, plantele pot arăta bine pe moment, dar după un timp, ele sunt infestate de dăunători. Nu ți-ai dori ca celelalte plante ale tale să fie infestate, așa că ar fi super dacă ai putea pune plantele noi în carantină pentru o săptămână sau mai mult. (Această situație nu ar trebui să se întâmple cu vânzătorii de încredere, dar dacă este prima dată când comanzi de la unul, este mai bine să fii sigur decât să-ți pară rău.)
  • Nu uda planta dacă solul este umed oricât de puțin. Excesul de apă va duce aproape întotdeauna la putrezirea rădăcinilor.
  • Nu fertiliza plantele! Chiar dacă par în regulă, chiar dacă nu, te rugăm să nu le fertilizezi! Adesea, plantele vin cu îngrășământ cu eliberare lentă în substrat, care poate arăta ca niște bile mici de culoare aurie, verde, albastră sau gri (în funcție de marcă). Acestea sunt ușor confundate cu ouăle dăunătorilor, dar cu siguranță nu sunt.
  • Dacă planta ta suferă, din nou, nu o fertiliza! Dacă se recuperează după transport sau dacă sistemul radicular este prea slăbit, fertilizarea va face mai mult rău decât bine.
  • Cercetează-ți plantele pe internet! Dacă nu ai apucat să citești despre ele înainte de a le cumpăra, te rugăm să citești despre ele după! Plantele sunt diferite și au nevoi diferite. În funcție de specie, va trebui să procedezi diferit la fiecare pentru a se recupera din tranzit. De exemplu, dacă este o plantă care iubește umiditatea, s-ar putea să dorești să folosești o cupolă de sticlă sau o pungă transparentă pentru a crește umiditatea. Așa că te rugăm să te informezi despre fiecare plantă!
Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️