9 Motive pentru care înmulțirea plantelor în apă eșuează

Începem o nouă serie pe YouTube (asemănătoare cu cele de tip Q&A) în care ne poți trimite orice întrebare legată de plante și noi ne vom asigura că răspundem cât de bine putem.

Primul nostru episod este inspirat de o întrebare de pe Instagram și este vorba despre acele 9 motive pentru care propagarea plantelor în apă eșuează și cum să rezolvi problema.

versiunea video (în engleză) al acestui articol

Motivul #1: Uiți să îți dezinfectezi uneltele de tăiat

Dezinfectează întotdeauna foarfecele înainte de a tăia butașii. Acest lucru va minimiza șansele de răspândire a bacteriilor de la unelte la butași care ar putea duce la putrezirea lor.

Eu le dezinfectez și dacă tai mai mulți butași de la diferite plante. Nu știi sigur dacă seva rămasă pe foarfece de la o plantă ar putea afecta o altă plantă 🤔

Și nu folosesc niciodată o unealtă ruginită, așa că dacă cutterul tau este puțin deteriorat, este mai bine să schimbi lama înainte.

Motivul 2: Uiți să schimbi apa frecvent

Dacă tai butași proaspeți și îi pui în apă, trebuie să schimbi apa cel puțin o dată pe săptămână. Apa proaspătă înseamnă oxigen, iar butașii tăi au nevoie de oxigen pentru a crește rădăcini sănătoase.

Și nu folosi apă călduță, aceasta este un mare nu. Folosește mereu apa la temperatura camerei sau mai rece de la robinet. Mie îmi place să amestec apa, astfel încât jumătate este direct de la robinet și jumătate este apă filtrată. Dacă știi că apa de la robinet nu este de foarte bună calitate, poți folosi numai apă filtrată pentru butași.

schimbă apa de fiecare dată când ai ocazia

Motivul #3: Îți umpli paharul cu butași

Doi sau trei butași într-un pahar sunt mai mult decât suficienți, mai ales dacă uiți să schimbi apa. Este aceeași explicație ca la motivul #2, butașii tăi vor rămâne fără oxigen mai repede, vor dezvolta bacterii și vor începe să putrezească.

Dacă nu ai mai multe pahare de folosit, dar ai mulți butași de propagat, schimbă apa o dată la două zile pentru a evita problemele.

prea mulți butași în același pahar

Motivul #4: Amesteci butașii noi cu cei vechi/bolnavi

Dacă ai tăiat butași proaspeți, pregătește un borcan diferit pentru ei, deoarece pot putrezi dacă sunt amestecați cu cei vechi. Bacteriile butașilor vechi se vor răspândi la cei noi și vor face ca propagarea ta să aiba dificultăți… ceea ce mă duce la motivul #5

Motivul #5: Un butaș “bolnav” per pahar

Butașii care au putrezit înainte și trebuie salvați, trebuie puși individual în apă. Să presupunem că răcești, te izolezi în camera ta pentru a nu infecta alte persoane – este același principiu. Dacă ai doi butași cu probleme – pune-i separat in apă, pentru că unul ar putea supraviețui, iar celălalt ar putea putrezi, iar dacă îi pui împreună, infecția se poate răspândi de la cel “bolnav” la cel care are șanse de reușită.

Și încă un lucru, acești butași au nevoie de apă proaspătă mult mai des, dacă îți amintești să schimbi apa în fiecare zi este grozav, pentru că așa vei scăpa de bacterii și fungus.

Motivul #6: Nu ai scăpat de tot putregaiul

Dacă încerci să salvezi un butaș care a putrezit deja, iar tulpina este lungă și are o mulțime de noduri, nu îți fie teamă să tai o parte mai mare din ea și să o iei de la capăt.

Dacă rădăcinile au început să putrezească, din nou, taie-le până te asiguri că rădăcinile rămase sunt sănătoase și pot crește din nou. Ca bonus, îți poți pulveriza rădăcinile și butașii de tulpină cu apă oxigenată pentru a le dezinfecta înainte de a le pune în apă.

Motivul #7: Îți lași frunzele să se înece în apă

Frunzele putrezesc foarte ușor, așa că numai tulpina și nodul ar trebui să fie sub apă, deoarece doar tulpina și nodurile vor crea rădăcini noi. Frunzele au nevoie de aer și lumină pentru a ajuta propagările să dezvolte rădăcini.

nu lăsa frunzele să stea sub apă

Motivul #8: Umiditatea ta este mult prea mare

Dacă umiditatea ta este prea mare sau mai rău… îți place să pulverizezi propagările cu apă, acest lucru ar putea duce la mai multe bacterii.

Propagarea cu apă nu are nevoie de pulverizare, mai ales dacă locuința ta nu are o aerisire grozavă sau este puțin mai rece – desigur că este o cu totul altă poveste dacă vorbim despre propagarea în substrat, dar pentru apă, sări peste fâs fâs.

Motivul #9: Nu ai butașul potrivit

Acesta poate fi un motiv evident pentru unii, dar poate – nu ai butașul potrivit. Și ce vreau să spun prin asta?

Poate ai tăiat doar frunza pentru o plantă care are nevoie de un nod pentru a dezvolta o nouă creștere. De exemplu: Pothos pot dezvolta rădăcini doar din frunze, dar vor muri în cele din urmă fără un nod.

Sau, poate că ai un nod uzat (spent node), care are mugurele axilar distrus. Din păcate, nu poți face nimic în privința asta, așa că să zicem că doar ai avut ghinion.

Un alt motiv ar putea fi faptul că rădăcinile aeriene sunt uscate sau deteriorate și nu vei vedea rădăcinile noi destul de curând. Dacă se întâmplă acest lucru, nu-ți pierde complet speranța. În unele cazuri, este nevoie să aștepți ca mugurele axilar să se dezvolte mai întâi. Rădăcini noi vor crește în cele din urmă din acest mugure dacă nodul tău este sănătos.

stânga: mugure axilar activat
dreapta: mugure axilar care produce rădăcini noi

Concluzii

Sper că acest articol a fost de folos și că de acum înainte, vei crește în apă doar butași fericiți.

Dacă ai întrebări despre plante, ne poți contacta aici sau pe Instagram, TikTok sau YouTube și vom fi bucuroși să îți răspundem.

Dacă te-a ajutat, dă-l mai departe! ❤️